Какво да направите, ако воланът откаже в движение

3976
Какво да направите, ако воланът откаже в движение
Снимка: CAR

При старите автомобили, особено при тези, които са произведени в бившия СССР, понякога се случваше воланът да остане в ръцете на водача. Днес, за щастие, такива дефекти не могат да бъдат открити, но са възможни други проблеми. Какво трябва да направи шофьорът, ако се сблъска с някой от тях по време на движение?

Счупване на напречна щанга

Какъв вид масло може да развали двигателя?

Защо съвременните автомобили използват все повече масло? Постоянно доливам масло – трябва ли да го сменя? Ще помогне ли поставяне...

В този случай се губи контакта с едното колело, като това се случва много по-често, отколкото пълна загуба на контрол заради счупен кормилен вал. Тук, колкото и да е странно, автомобилите без система ABS имат предимства. В този случай можете безопасно да намалите - ако спирачките работят, колата ще продължи да се плъзга в първоначалната посока.

При наличието на ABS обаче са възможни проблеми - спирането може да провокира въртенето на освободено колело, което е попаднало в някаква неравност на пътя. Вместо плъзгане ще се появи поднасяне, в резултат на което колата може да тръгне „в грешната посока“. В този случай цялата надежда е за управляемото колело, с което трябва да се опитате да задържите колата, предотвратявайки преминаването в насрещната лента.

Счупване на кормилния вал

При счупване на кормилния вал трябва да се опита намаляване на скоростта с двигателя (превключване на по-ниска предавка) и по възможност с ръчната спирачка. Дори при излитане в канавката или навлизане в насрещната лента, скоростта ще намалее и ще се предотвратят по-тежки последици.

Защо колата не трябва да се оставя затрупана със сняг, дори ако не се кара?

Всеки, който след поредната мощна виелица веднага изрови колата си от снега, не трябва да се тревожи. Има обаче и такива, които не се п...

Какво да се направи в подобна ситуация?

Основният враг на водача е паниката. Каквото и да се случи, винаги контролирайте себе си. Вие и само вие трябва да направите всичко, за да излезете от опасна ситуация с най-малко загуби, а в идеалния случай изобщо без тях.

В повечето подобни случаи нещата се развиват за части за части от секундата и просто няма време за размисъл и паника. Така че премислете в главата си какво може да се обърка и как ще продължите.

Пуснете аварийните светлини

Как да управляваме колата в силен сняг, за да не катастрофираме?

Зима е и снегът е традиционно природно явление за сезона. При снеговалеж се препоръчва водачите да не се разсейват със смартфони, да сп...

Не на всички автомобили бутонът на активиране на аварийните се намира на най-удобното място. Научете се да го намирате на сляпо, напълно автоматично. Във всяка извънредна ситуация трябва да ги активирате - нека всички наоколо видят, че нещо се е случило с вас. И да изразходвате ценни секунди за това е непозволен лукс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com