Какво не бива да оставяте в колата през зимата?

7001
Какво не бива да оставяте в колата през зимата?
Снимка: carsweek

Зимните студове крият много опасности не само за автомобила и неговите агрегати, но и за някои предмети, които шофьорите, по една или друга причина, оставят в салона. Кои са те и какви проблеми може да създадат, посочват експертите от международната мрежа от автосервизни центрове Fit Service.

Как суров картоф помага на шофьорите в студа?

При силни студове трябва да сте особено внимателни за нещата, които са оставени в колата през нощта. Температурата вътре в изстудената кола бързо се доближава до външната температура, така че е лесно да си представите какво се случва с предметите в колата. Затова не забравяйте торбите с хранителни стоки от магазина и вземете всичко, което не сте изпили или изяли Същото се отнася за електронните джаджи.

Всички помним от училищния курс по физика, че течностите в студено време се превръщат в лед и се разширяват. Следователно всяка опаковка може да се спука, напука или дори да експлодира. Това може да бъде тетрапак, стъклен или пластмасов контейнер. Същото се отнася и за лекарства, независимо дали те са в опаковка или в малко шише.

Още: Кога размразяването на течността за чистачките може да бъде опасно

Ако забравите наполовина изпита бутилка вода в пластмаса, тогава нищо лошо няма да се случи - просто ще намерите парче лед вместо вода на сутринта. Но с пълни бутилки с течност, домашни туршии в буркан, вино и битова химия може да се случи и по-неприятна изненада.

Особено важно е да не оставяте газирани напитки в купето през зимата. Обемът на газа ще се увеличи под въздействието на студа, което може да доведе до експлозия на контейнера. През нощта всичко, което се разлее, ще замръзне в купето или багажника на колата. Следователно почистването ще се превърне в доста трудоемка задача за собственика на автомобила. Същото важи и за всички аерозоли. Също така е по-добре да не поемате рискове с тях и да вземете бутилките на топло място.

Още: Защо е опасно през зимата да давате ток на друг автомобил

Всяко оборудване ще пострада от продължително излагане на ниски температури, ако го оставите в замръзнала кола. Не забравяйте смартфоните, лаптопите, таблетите. Батериите на тези устройства не само се разреждат бързо на студа, но и експлоатационният им живот намалява. Вътрешните контакти могат да се окислят поради кондензация, която се образува поради температурни промени.

Автомобилните четки, които са се размразили, докато колата се движи, могат да станат твърди и покрити с лед в купето или багажника на колата. След мразовита нощ почистването с такава четка може да е по-малко ефективно, така че е по-добре периодично да вземете и изсушите този атрибут у дома.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com