Какво трябва да знаем за шофирането в зимни условия

5288
Какво трябва да знаем за шофирането в зимни условия
Снимка: Архив

Макар и зимата в България да е сравнително мека, това не прави реалните зимни условия по-лесни. Когато започнат мъглите, снегът, скрежът, заледяването и други неприятни ситуации, шофьорите обикновено трябва да станат още по-внимателни. Както се оказва обаче, има много неща, за които дори не подозираме, че трябва да внимаваме.

Днес ще разгледаме няколко неща, които трябва да знаем за шофирането в зимни условия. Разбира се, всеки е запознат с необходимостта от качествени автомобилни гуми, но подготовката не спира с тях!

По-пълен резервоар – истина или лъжа?

Често сме чували, че е хубаво да държим резервоара поне наполовина пълен през цялата зима. Идеята уж е, че така сме сигурни, че горивото вътре няма да замръзне. Това обаче са глупости – горивото така или иначе няма да замръзне. Обаче съветът не е никак лош.

Проблемът с празните резервоари е, че може да се появи кондензация. А тя вече може да замръзне и да създава проблеми. Особено ако влезе в горивния път и замръзне, нещата не са добре. А и практически погледнато, ако имаме повече гориво, колата тежи повече, което помага при сцепление. Малка е разликата, но понякога и тази малка разлика може да е от значение.

Какво е черен лед?

Една от опасните ситуации, с които можем да се сблъскаме без дори да очакваме, е черният лед. Това е тънък слой лед, който обикновено се получава при дъжд, когато времето навън е около 0 градуса. Тогава обикновено асфалтът е под нулата, а дъждът все още не е замръзнал. Когато капе по асфалта обаче, той моментално се превръща в лед и влошава пътните условия. Подобна ситуация се получава и когато се затопли достатъчно времето, за да се разтопи вече навалял сняг, който после се вледенява наново. Това ни е познатата поледица.

В една такава ситуация е страшно важно да караме внимателно. Хубавите зимни гуми (например от Примекс) помагат много, но не са единственото нещо, което е от значение. Експертите съветват да се научим как се кара върху заледена повърхност. Обикновено за това е нужен усет, който няма как да придобием, без да се сблъскаме със ситуацията. Но най-важното е да сме спокойни, да се опитаме да намалим скоростта максимално и да не форсираме двигателя, за да не се заключим в приплъзване.

Как се избягва забуксуване?

В днешно време не е чак толкова трудно да вървим с колата през снега, но това не означава, че не можем да попаднем в някоя сложна ситуация. Голям проблем може да ни създаде забуксуването, особено ако имаме задвижване само на задните или само на предните колела. Това се получава, когато предадем прекалено много мощност на колелата спрямо сцеплението, което имат с повърхността. Тогава става почти невъзможно да получим добро сцепление, за да потеглим и засядаме.

За да се избегне такава ситуация, добре е да караме по-бавно по заснежен път и да не влизаме в него със засилка. Много хора се изкушават да направят точно това, за да преминат по-бързо през него, но това не е добро решение. Ако попаднем в прекалено много сняг, по-бавното движение на по-ниски обороти обикновено ще ни осигури по-добро отношение на сцеплението.

С тези съвети оцеляването в зимни условия е по-лесно, но все пак най-важното правило е да стоим колкото се може по-далеч от рискови ситуации!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com