Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са 10-те най-важни функции в оборудването на автомобила?

21 февруари 2024, 17:41 часа • 5910 прочитания

Сред опциите, предлагани в оборудването на автомобили има такива, които са необходими, и има такива, без които можете да минете. Това обявиха експертите от агенция Autostat, които направиха проучване сред собственици на превозни средства.

Още: Експерти развенчаха три мита за предпазните колани

Като най-полезни функции шофьорите посочиха хидравличния или електрически сервоусилвател на волана, както и въздушните възглавници. 92% от анкетираните са гласували за тази функционалност. Участниците в проучването класират централното заключване като второ по важност (89%). Малко по-малко респонденти (82%) предпочитат климатик или климатроник.

Според експерти, всички функции за безопасност трябва задължително да бъдат включени в оборудването на колата. Това са системи, които спасяват човешки животи в случай на авария, както и такива, които правят колата по-контролируема и предвидима.

Още: Как най-бързо да размразим автомобила през зимата

Подобни мнения са подкрепени от статистиката, която сочи, че една въздушна възглавница намалява риска от сериозни наранявания и смърт с 10-15% в допълнение към 70%, осигурени от предпазния колан. Затова и наличието на такава опция определено не трябва да се пренебрегва.

Освен това участниците в проучването посочват електрически прозорци (86%), фарове за мъгла (79%), система контрол на сцеплението (78%) и дискови спирачки на задните колела (77%) като най-необходимите опции в автомобила. След тях се нареждат отопляеми седалки (69%) и регулиране на обхвата на кормилната колона (69%).

Експертите посочват, че ако цената на автомобила е значително по-ниска без този набор от опции, а бюджетът на купувача е ограничен, тогава те могат да бъдат пренебрегвани. Фаровете за мъгла обаче са задължителни. Също така е добре едно превозно средство да бъде оборудването със система за аварийно спиране, система за следене на мъртвите зони, адаптивен круиз-контрол и система за предупреждение при напускане на лентата, тъй като те повишават значително безопасността на хората в колата.

Съвременните технологии увеличават риска от инциденти с 50%

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес