Легендарното Renault 5 се върна с поставка за френско хлебче в салона

7156
Легендарното Renault 5 се върна с поставка за френско хлебче в салона
Снимка: Renault

Една от най-очакваните премиери на нови модели в Европа вече е факт. Легендарното Renault 5 се завърна като електромобил на сравнително достъпна цена, като освен впечатляваща характеристики предлага и някои доста любопитни и атрактивни функции.

Renault Espace скъса с миналото си на миниван

На инженерите на френската марка явно не им липсва чувство за самоирония, което нагледно е демонстрира държачът за багети до централната конзола. И това не е някаква шега, защото в съобщението за пресата се казва: „Renault 5 E-Tech Electric ще бъде и първата кола, специално оборудвана за транспортиране на багети от пекарната. Край на брашното и трохите по техните прекрасни възглавници!“

Любопитния детайл е създадено с помощта на френския производител на кошници Маргьорит Ерлан. Той обаче не е единственият. В салона има и лост за избор на предавките на кормилната колона, който изглежда като червило. Renault нарича тази част „e-pop shifter“. Тя е с персонализиран капак, за който има различни аксесоари, които могат да се сменят. Заменя се с натискане с нещо остро, като при смяна на SIM карта на смартфон.

Още: Кон срещу електромобил: Какви подаръци си размениха Орбан и Ердоган? (СНИМКИ)

За електрическия автомобил се предлагат 104 различни аксесоара. Наред с другите неща те включват отпечатани на 3D капаци за отделението в централната конзола или централен органайзер. Един от детайлите е „1972“ като препратка към годината на раждане на оригиналното Renault 5. Други включват модерни или ретро интерпретации на логото "5".

Интересен ретро детайл е и квадратното табло с вертикална пръчка от страната на пътника. Възглавниците на седалките имат H-образна шарка, която се простира до задната седалка - вдъхновение е предоставено от легендарния компактен спортен автомобил R5 Turbo. Има и куп „дънкови“ платове, направени изцяло от рециклирани пластмасови бутилки.

Външната обшивка на автомобила също изобилства от интересни детайли. Капакът, например, е украсен със светещ панел с „5“, който служи като индикатор за нивото на зареждане на батерията. Светва автоматично, когато водачът приближи автомобила. Освен това фаровете мигат като част от поредицата за добре дошли и са украсени с френско знаме за зареждане. И като стана дума за осветление: правоъгълните LED дневни светлини в бронята са почит към фаровете за мъгла на стария R5 Turbo.

Джантите имат лого „5“ вместо емблема на Renault. В галерията можете да видите и вариант, който има ромба на Renault на колелата и червена ивица по линията на прозореца. Ако желаете, можете да украсите покрива и входните врати с различни стикери. Вертикалните задни светлини и ъгловите калници - отново копирани от R5 Turbo, също са от много старата школа дизайн на R5.

Още: Камион на Renault постави световен рекорд (ВИДЕО)

Възроденият модел ще се предлага с избор от две батерии и в два варианта на мощност. По-малката батерия е 40 кВт/ч, а по-мощната - 52 кВт/ч. В първия случай мощността на електромотора е 95 или 120 к.с, а във втория - 150 к.с.

Базовата батерия осигурява 300 км пробег в комбинирания цикъл WLTP, докато по-голямата има 400 км. Максималната мощност на зареждане с променлив ток (AC) е 11 кВт, а при постоянен ток (DC) малката батерия поддържа 80 кВт, а по-голямата - 100 кВт. При използване на постоянен ток зареждането на двете батерии от 15 до 80% отнема половин час.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com