X
 
 

Масова стачка блокира работата на General Motors

1062 0
photo of Масова стачка блокира работата на General Motors
Снимка: Getty Images/Guliver
Близо 50 000 работници и служители на концерна General Motors обявиха стачка и прекратиха работа, след като преговорите им с ръководството на автомобилния производител за новия колективен договор стигнаха до задънена улица. Стачката блокира дейността на GM в Северна Америка и ще нанесе сериозен щети по икономиката на САЩ, съобщава агенция Reuters.

До решението за спиране на работа се стигне, след като Обединеният профсъюз на работниците в автомобилната промишленост (UAW) започна борба за запазването на заводите на концерна в Охайо и Мичиган. Освен това, работниците настояват и за увеличаване на заплатите, тъй като през последните години GM записва рекордни приходи в Северна Америка.

Бизнесмен се опита да спаси завод на GM с уникална оферта

Заводът на General Motors в Лордстаун, в който се сглобява моделът Chevrolet Cruze, трябва да затвори врати в края на месеца, след като...

От концерна твърдят, че са направили много щедро предложение към служителите си, като то включва над 7 млрд. долара нови инвестиции, откриване на 5400 допълнителни работни места, както и повишаване на заплатите и бонусите. То обаче не е било прието от профсъюзните организации.

За последно служителите на GM стачкуваха два дни през 2008 г. Предишното най-голямо прекъсване беше през 1998 г., когато заводът в Мичиган спря работа за 54 дни и това струваше на концерна повече от 2 млрд. долара. Засега стачката е планирана само за един ден, което ще нанесе щети на GM за 50 млн. долара. Ако не се стигне до споразумение обаче, тя може да бъде удължена.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители