Най-богатите хора в автомобилната индустрия

15637
Най-богатите хора в автомобилната индустрия
Снимка: iStock/Guliver

В класациите по богатство редовно попадат музиканти, спортисти, звезди на киното, собственици на големи компании... Хора, които притежават световната автомобилна индустрия обаче се срещат рядко, въпреки че много от тях могат да осигурят бюджета на една по-малка държава.

С помощта на британското издание Autocar, което използва данни от Forbes, The Sunday Times, Bloomberg и други авторитетни източници ви предлага 5-те най-големи богаташи в автомобилния свят. По правило, те са част от фамилии, които са натрупали състоянието си от производството на автомобили, но има и изключения.

5. Ли Шуфу - състояние от $15,6 млрд.



Роденият в китайско село през 1963 г. Ли Шуфу стартира бизнеса си с продажба на сребро, което извлича от използвани ленти за фотоапарати. През 1986 г. той основава фирмата Zhejiang Huangvan Shiqu Refrigerator, която произвежда хладилници за китайския пазар. През 90-те години тя вече прави мотоциклети и скупети - първоначално по лиценз на Honda, а после собствени.

Постепенно фирмата, стартирала с хладилници, се превръща в китайския холдинг Geely, като в край на миналия век навлиза в автомобилния бранш. Тя става първият частен производител в Китай, а нейният първи сериен модел е X9 SUV, създаден на базата на Daihatsu Charade.

Сега Geely влиза в Топ 10 на най-големите производители в Китай, като е собственик на марките Volvo Cars, Lotus и Proton, има 12 завода за автомобили и 6 фабрики за трансмисии. В чужбина холдингът притежава още 4 автомобилни завода, а Ли Шуфу е най-големият частен акционер в Daimler, след като купи 9,6% от акциите на германския концерн.

4. Фамилията Аниели - състояние от $19 млрд.



Главата и родоначалник на династията Аниели – Джовани Аниели (1866-1945 г.),е един от основателите на концерна Fiat още през 1899 г. Първият завод започва работа през 1900 г., като от тогава досега компанията се е занимавала с какво ли не.

През историята си Fiat благодарение на многобройните си подразделения, дъщерни компании и погълнати фирми произвежда военна и железопътна техника, камиони (Iveco е част от групата Fiat), селско-стопанска техника, леки и спортни коли (Ferrari и Maserati също са част от Fiat).

Семейството Аниели е собственик на основния пакет акции на концерна FCA (Fiat-Chrysler), на CNH Global (производител на селско-стопанска и строителна техника), на компанията Ferrari, на футболния клуб "Ювентус" и на още много други. Кланът Аниели се ръководи от Джон Елкан (на снимката), внук на Джани Аниели.

3. Илон Мъск - състояние от $22,5 млрд.



Този човек няма нужда от специално представяне, тъй като е една от най-обсъжданите личности в света в момента. Роден е през 1971 г. в ЮАР, а през 1999 г. става един от създателите на компанията X.com, която по-късно се превръща в гиганта за онлайн-плащания PayPal. После идват космическата SpaceX, енергийната SolarCity, строителната The Boring Company…

Най-известното "дете" на Мъск обаче си остава основаната през 2003 г. Tesla, която раздели автомобилната история на "до нея" и "след нея". Мъск притежава 19% от акциите на компанията, като тяхната стойност е 9 млрд. долара. Той има дял и в много други фирми, което го превръща в един от най-богатите хора в света.

Наследникът на Fiat бе арестуван в Ню Йорк

Полицията на Ню Йорк арестувала наследника на концерна Fiat - Лапо Елкан, като му повдигна обвинения в това, че е е имитирал собственот...

2. Фамилията Квандт - състояние от $38 млрд.



Основателят на промишлената империя Квандт - Гюнтер Квандт (1881-1954 г.), се издига сериозно по време на Първата световна война, когато неговите текстилни фабрики започват да шият униформите на германската армия. С част от спечелените пари Гюнтер купува първите си акции в BMW и в бъдещата компания Varta. А през 60-те години неговият син Херберт спасява BMW, като срещу отпуснат кредит получава контролния пакет акции. И съответно семейството му става най-големият акционер в автомобилния концерн.

След смъртта на Херберт с бизнеса се заема жена му Йохана, която преди да се оженят е била негова секретарка. В средата на 90-те години семейството е собственик на близо 50% от акциите на BMW, а Йохана е една от най-богатите жени в Европа със състояние от 14 млрд. долара. Тя умира през 2015 г., като империята е наследена от нейните деца. Стефан Квандт (на снимката) и Сузане Клатен в момента притежават 43% от акциите на BMW.

1. Фамилиите Порше и Пиех - състояние от $52,8 млрд.



Още един пример на клан в автомобилната индустрия, но тук имаме две семейства. А те се оформят, когато дъщерята на Фердинанд Порше се омъжва за юриста Антон Пиех, който по време на Втората световна война е управител на завода на Volkswagen във Волфсбург. Този брак свързва завинаги Porsche с Volkswagen, а символично продължение на тази връзка е сливането на двете компании през 2008 г.

Мъск вече не е председател на Tesla и плаща 20 млн. долара глоба, за да не иде в затвора

Соченият като пример за визионер в световен мащаб Илън Мъск е постигнал сделка по обвиненията за финансови измами. Според споразумениет...

Днес делата на семействата се продължават от Волфганг Порше и Фердинанд Пиех (на снимката), който до 2015 г. беше председателя на Надзорния съвет на концерните Volkswagen и MAN. Двете семейства владеят 30,8% от акциите на Volkswagen, чиято стойност е 28 млрд. долара, но разполагат и с други инвестиции. А концернът VAG е най-големият производител в света.

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com