Nissan 370Z NISMO: Старата школа (тест-драйв)

28764
Снимки: Христо Петров

Отмина времето, в което спортният автомобил се предполагаше, че трябва само да утоли жаждата на собственика си за адреналин и спортни емоции. В днешно време не бих се изненадал, ако 2-местно купе бъде използвано като Wi-Fi хотспот на някой къмпинг или на паркинга пред УНСС. Е, и срещу това си има лек. Той излиза през двете огромни цеви на Nissan 370Z със звучното „неееее“. Това е типичен представител на old school школата: огромен двигател отпред, две места по средата и задвижващи задни колела! Добавям към уравнението 6-степенна РЪЧНА скоростна кутия и Syncro Rev Control, за да се получи комбинация, която и в момента кара ръцете ми да се изпотят, а кожата ми да настръхне, нищо че навън е близо 40 градуса.

 

Върхът в гамата на Nissan е ясен: 4x4, електроника в изобилие, специален 3,8-литров битурбо агрегат, звездно минало и огромен брой верни поклонници. Това и още много е GT-R. Под него в йерархията обаче също с много успешно минало седи фирмената Z серия. Историята на купетата със „знака на Зоро” започва през 1979 г. с Nissan Fairlady, продаван извън родината си като Datsun 240Z. Тунинг и дрифт маниаците в Япония се радват най-много на двете лимитирани версии на модела, Fairlady Z-432 и 432R с двулитров DOHC. Петото поколение Z с цифрен код пред буквата 350 излиза през лятото на 2002 г. с дизайн, разработен в Калифорния, и 3,5-литров двигател. Моята Елинор. Най-големият плюс на Z-колите на Nissan е фактът, че те остават относително достъпни. Това се отразява положително на продажбите, като до момента реализацията гони 1,8 млн. - рекорд за най-успешна спортна автомобилна серия.

 

Но японците не спират дотук. Тяхното желание е да пренесат японската култура по целия свят. Започват реализацията му типично по японски. През 1997 г. стартира облъчването на цяла една генерация с качествата и възможностите на спортното им поделение NISMO, вкарвайки го като едно от главните действащи лица в първата серия на Gran Turismo на Sony PlayStation. Благодарение на това сътрудничество, NISMO вече не е само японски феномен, а световноизвестно име.

РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКОВАТА НИ ГАЛЕРИЯ НА БРУТАЛНИЯ 370Z NISMO

Предпоставката за появата на NISMO се казва Skyline, наследникът на който днес носи емблематичното име GT-R. През 1984 г. се създава Nissan Motorsports International Co. Ltd. NISMO се създава като отделна компания, но е изцяло собствено подразделение на Nissan. През 1989 г. дебютира автомобилът, който прави NISMO безспорен фактор в целия свят - легендарният Nissan Skyline R32. През 2011 г. Карлос Гон заявява, че е крайно време огромният опит и успехи в автомобилните спортове да се прехвърли към серийните автомобили. И така започва разгръщането на гамата NISMO в Европа: Juke, 370Z и GT-R, а ще има и още.

 

NISMO e заводски тунер, задачата на който обаче е да предложи на клиентите достъпен спортен автомобил, а не такъв, който е по възможностите на малцина. Не важи за GT-R NISMO, от който има 50 бройки за Европа, една от които е в България. Доказателството идва под формата на конкретни цифри: 370Z NISMO струва 101 600 лв., което е с около 17 000 лв. по-скъпо от базовия 370Z Ultimate Pack (84 030). Разликата е, че срещу тези 17 000 лв. в плюс получаваш още много. На първо място то идва под формата на много агресивна визия.

 

370Z NISMO не е красив. Прилича ми на ниска батка от фитнеса, напомпала яки мускули. Анаболите са му се отразили и на усмивката, която липсва от лицето, заменена от свъсена гримаса, с която плаши накацалите на Слънчака гларуси. Но целта ми не е да обиждам автомобила, в никой случай. Дългата му и силно скосена предница говори за брутална спортна злоба, а късата и мускулеста задница ми навява аналогии с добре оформени гърди и бицепси. Към общата визия NISMO са добавили нова броня с по-големи въздухозаборници, допълнителни въздухоотвори пред калниците и нови LED дневни светлини. Нова е и задната броня, както и спойлерът. Целта е била създаване на значително по-голяма притискаща сила при шофиране с висока скорост. Цялостният облик се допълва от чернине декоративни рамки на фаровете, червената ивича в основата на бронята, променени странични огледала, както и тези страхотни 19-цолови Rays лети джанти, изпълнени в сив цвят, под които ярко се открояват червените спирачни апарати.

 

Най-впечатляващи в интериора са специално проектираните за модела Recaro „корита“. Бил е анализиран всеки аспект от седалката и позицията й в автомобила, за да бъде създадена пърфектната позиция зад волана. Чрез възприемането на нова черупкообразна основа на конструкцията, предпочетена пред традиционната тръбна рамка на седалката, Nissan е подобрил здравината, като едновременно с това намалил теглото. Те са тапицирани в червена Алкантара и черна кожа, за да пасват на облицовката на волана. А Z-ката по средата му е толкова голяма, че започваш да се оглеждаш със страх от някъде да не изкочи Антонио Бандерас и да те бележи по лицето. Приборното табло е закачено за волана и се движи с него, като регулирането е само по височина. Важното обаче е, че основното място е отредено на оборотомера, а чувството да видиш стрелката на 7000 об/мин не може да се сравни с нищо друго. Централната конзола не е нищо особено, но лостът на ръчната скоростна кутия... Няма да забравя усещането му в ръката си, защото това е един от много малкото спортни автомобили, който все още залага на класическата „ръчка“. А под него е онзи бутон Sport, който ме кара да настръхвам.

 

Настрахвам и при натискане на старт-бутона. Купето се разтърсва, а воят, с който 3,7-литровият V6 се събужда за живот, предизвиква смес от емоции за вас, а всички в близо до автомобила обръщат очи. Следва натискане на съединителя и включване на 1-ва – наглед просто действие, но не и тук. Съединителят е изключително твърд, късият ход, силата за вкарване на лоста в предавката, съпроводен със специфично прещракване – това не може да ти го даде и най-съвършената автоматична трансмисия. Незаменимо чувство, което скоро може и да не изпитам пак, тъй като комбинация „ръчка“ и спортен автомобил придобива смисъла, с който използваме думата динозавър. Управлението в града е трудна работа. Левият ти крак отмалява, а коравото шаси прекарва всяка неравност през цялото ми тяло. Разходът на гориво е над 14 л/100 км, но той никога не може да се доближи до заводските му параметри, тъй като тази кола е трудно да бъде карана спокойно. Да, карал съм по-бързи хечбеци, но усещането тук е несравнимо. Ускорение до 100 км/ч за 5,2 секунди не е нищо особено, но важното е как идва то. Атмосферният двигател трябва да го държиш постоянно в обороти, а това в този случай значи и до 7000 об/мин. Правя един ластик на изкачване към телевизионната кула, а индикаторът на ESP-то не спира да свети през цялото време.

 

На „Тракия“ вали, но усещам несигурност само при стъпване върху по-голямо водно петно. На специалната ми тестова отсечка, асфалтирана преди години за един от скоростните етапи на рали „България“, когато бе кръг от WRC, 370Z NISMO е брилянтен. Твърдото окачване си казва думата, воланът е много директен, а щракането и припукването от трансмисията и ауспусите е опияняващо. Тук е мястото, в което натискам бутона Sport, за да се случи нещо, което не съм усещал с друг автомобил. Syncro Rev Control е първата в света изцяло синхронизирана система за контрол на оборотите при смяна на предавките надолу. Това значи, че автоматично се подава междинна газ при смъкване от високи обороти надолу, двигателят изръмжава, като целта е да не се губят обороти и скорост и да се подобри управляемостта. Това е важно, защото шофирането на този автомобил изисква пълна концентрация. Трябва да притежаваш качествата на Александър „Матрицата“ Язов, за да посмееш да изключиш ESP-то. Аз не го направих, защото и с включено ESР задницата на този динозавър тръгва върху по-гладък и топъл асфалт.

Точно преди две години изпълних една от автомобилните ми мечти, сядайки зад волана на GT-R. Вдигнах неразумно висока скорост. Но най-впечатляващото при Годзила е, че е невероятно стабилен. Докато 370Z NISMO е силно респектиращ автомобил, който те кара да бъдеш постоянно на върха на концентрацията си. Това не е кола за ежедневно джиткане. Това е кола, на която трябва да се отдадеш изцяло. Една от малкото останали, предлагаща атмосферен мотор, две места, задни движещи колела и ръчна скоростна кутия. Респект.

Технически характеристики: Nissan 370Z NISMO

Размери

Дължина, мм: 4410

Широчина, мм: 1870

Височина, мм: 1325

Колесна база, мм: 2550

Маса, кг: 1535

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров, атмосферен

Работен обем, куб. см: 3696

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 344 при 7000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 371 при 5200

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,2

Jaguar F-Type R Coupe: За честта на короната (тест драйв)

Бих възкликнал „невероятно красив“, но този автомобил е толкова впечатляващ под яркото слънце, че бих го определил като &bd...

Среден разход, л/100 км: 10,6

Вредни емисии СО2, г/км: 248

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 101 600

КОНКУРЕНТЪТ

BMW Z4 sDrive35is Roadster

Размери

Renault Kadjar 1,6 dCi: Ръкавицата е хвърлена (тест драйв)

Поредният кросоувър! Да, защо не, след като това е формулата, която носи на компанията толкова много клиенти през последните години. Ca...

Дължина, мм: 4244

Широчина, мм: 1790

Височина, мм: 1284

Колесна база, мм: 2496

Маса, кг: 1600

Двигател

BMW i8: Звезден кораб „Ентърпрайз“ (тест драйв)

BMW i8 разтърси света не само на спортните автомобила, когато се появи през 2014 г., но и автомобилния свят като цяло. Това е един от н...

Тип: редови, 6-цилиндров, битурбо

Работен обем, куб. см: 2979

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 340 при 5900

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 450 при 1500 (500 с овърбуус)

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

KIA Soul EV: Презареди душата си (тест драйв)

Студена зима, дъждовна пролет, още незапочнало лято... Подобни условия могат да скапат всеки. Затова летният период е времето, когато н...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,8

Среден разход, л/100 км: 9,0

Вредни емисии СО2, г/км: 210

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 117 450

Автор: Пламен Георгиев

Фотография и видео: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com