Nissan иска да напусне съюза с Renault

1915
Nissan иска да напусне съюза с Renault
Снимка: Renault-Nissan

Nissan Motor Co. е готов да се откаже от съюза си с Renault SA на фона на опасенията, че френският автомобилен производител иска да лицензира стотици съвместно разработени патентовани технологии на други играчи, включително новия китайски партньор Geely.

Бордът на директорите и ръководството на Nissan наскоро изразиха опасения относно плановете на Renault за интелектуална собственост, твърди Bloomberg, позовавайки се хора, запознати с намеренията на японския производител.

Големите автомобилни производители отчетоха загубите си

Повечето водещи автомобилни производители завършват втората третина на 2020 година с големи загуби, а малкото, които все още на печалба...

Съвместната интелектуална собственост на Renault и Nissan включва около 500 иновативни технологии, включително в области като автомобилна електрификация, автономно шофиране, хибридни задвижвания, твърдотелни батерии, системи за сигурност, софтуер за управление на батерии и друго ноу-хау, необходимо за развитието на автономното шофиране.

През ноември Renault SA и китайският холдинг Geely се договориха да създадат съвместно предприятие за производство на двигатели. Nissan вижда рискове в подобно споразумение и търси гаранции, че ключовите технологии ще бъдат защитени при всяка сделка с китайската страна.

От няколко месеца се водят преговори за реорганизация на алианса Renault-Nissan. Това предвижда Renault да намали дела си в Nissan до 15% от сегашните 43%. В замяна Nissan трябва да инвестира между 500 и 750 милиона долара в дял в ново подразделение за електрически превозни средства, наречено Ampere, което Renault планира да създаде.

Според последните информации, главният изпълнителен директор на Nissan – Макото Учида, ще пътува до Франция за нови разговори с ръководителите на Renault. На свой ред, шефът на френската марка – Жан-Доминик Сенар, заяви, че преговорите с японския партньор продължават, като трябва да приключат до средата на месеца.

Макрон ще преговаря за спасяването на Renault-Nissan

Президентът на Франция - Емануел Макрон, ще обсъди през следващата седмица с премиера на Япония Шинзо Абе ситуацията в алианса Renault-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com