X
 
 

Nissan не се отказва от GT-R и 370Z въпреки кризата

Кризата, в която изпадна Nissan, принуждава компанията да съкрати моделната си гама, но това няма да засегне култовите спортни модели GT-R и 370Z. Това обяви пред Autocar отговорникът по стратегическото планиране Иван Еспиноса.

В момента Nissan е в много лошо финансово състояние, като до кризата са стигна след ареста на бившия изпълнителен директор Калос Гон. Компанията старира промени, които предвиждат масови съкращения на работници, намаляване на моделната гама, закриване на марката Datsun и продажба на европейските заводи. Отделно от това трябва да се реши и бъдещето на марката Infiniti, която напусна Европа и Австралия, а в САЩ продажбите и продължават да падат стремително.

Nissan съкращава служители и модели

Японският концерн Nissan официално потвърди появилите си информации за сериозно съкращаване на служители от цял свят, като и орязване н...

Въпреки трудностите, Nissan няма да се откаже от спортните модели GT-R и 370Z, тъй като те са от фундаментално значение за имиджа на компанията. По същия начин корпорацията General Motors, която пести от всичко възможно, пусна на пазара ново поколение на Chevrolet Corvette. Този модел е едновременно икона и символ за едно по-добро бъдеще.

Затова и в Nissan в момента работят над нови поколения GT-R и 370Z, като не се изключва възможността за тях да бъде използвана и помощ от друг производител - по примера на Toyota, която си раздели разходите с BMW за новата Supra. Условието обаче е дата модела за запазят ДНК-то на Nissan, така че външната намеса няма да бъде сериозна.

Сегашният Nissan GT-R се произвежда от 2007 г., а 370Z - от 2008 г., което ги прави два от най-възрастните модели на пазара. В компанията имаха намерение наследникът на 370Z да бъде изграден на базата на Infiniti Q60, което означава, че купето ще получи шаси със задвижване на четирите колела битурбомотор V6. В този случай обаче моделът би се приближил прекалено oт GT-R и затова този автомобил така и не се появи на бял свят. А в Nissan се върнаха към автомобил със задно предаване, който да си съпернии именно с Toyota Supra.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители