Последното Bugatti Centodieci е доставено на собственика

4934
Последното Bugatti Centodieci е доставено на собственика
Снимка: Bugatti

Целият тираж на Bugatti Centodieci е произведен и последната бройка от модела е доставена на нейния собственик. Хиперколата е базирана на модела Chiron, но е около 3 пъти по-скъпа. Това обаче не попречи целият тираж да бъде разпродаден още преди официалната представяне.

Произведени са общо десет екземпляра от хиперавтомобила, който се смята за реверанс към легендарния модел EB110 от 90-те години. И сега производството на Centodieci официално приключва, като повече бройки не се предвиждат дори при интерес на клиенти.

Bugatti направи първия в света карбонов смарт-часовник

Производителят на хиперколи Bugatti и австрийската компания за маркови часовници VIITA Watches представиха още един съвместен продукт -...

Слизането от конвейера на последното Centodieci бележи края на „важна глава в историята на Bugatti". Десетата машина от модела в кварцово бяло, което е комбинирано с черен карбон в долната част на каросерията и матова черна радиаторна решетка.

Спирачните апарати са в цвят Light Blue Sport, като заедно с лаковото покритие в за логото на задното крило в черен карбон са предназначени да създадат тясна връзка с EB110. За целта те възприемат известния син цвят на Bugatti, в който беше боядисан и класическия модел.

Поразителното синьо доминира и в интериора на автомобила. Седалките, облицовката на тавана, панелите на вратите, централната конзола и подовите стелки са проектирани в симетричен, квадратен модел.

Centodieci е една от най-мощните вариации на Chiron, като под капака му се намира вече вече легендарният 8,0-литров, 16-цилиндров двигател с 4 турбини, който доставя 1600 к.с. Това позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,4 секунди и максимална скорост от 380 км/ч.

Bugatti се сля с хърватски производител на електромобили

Френският производител Bugatti и хърватският Rimac вече са една обща компанията, след като сливането им беше обявено официално. Временн...

След завършването на производството на Centodieci, Bugatti ще се концентрира върху производството на последните 100 бройки от Chiron. Заводът на Bugatti в Молсхайм работи и върху 99-те бройки от Mistral, както и върху 40-те бройки от състезателна версия Bolide, която е предназначена само за писта. Всички споменати модели също вече са разпродадени

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com