Seat Ibiza ще се опита да преобърне класа на минитата

16043
Seat Ibiza ще се опита да преобърне класа на минитата
Снимка: Seat

Класът на компактните градски модели – така наречения supermini, е един от най-оспорваните на пазара. В него в здрава битка са се вкопчили модели като Ford Fiesta, Renault Clio, Opel Corsa, VW Polo и Skoda Fabia, които представляват европейски производители. Корейците и японците също се пробват да се намесят в борбата със свои предложения.

През 1984 г. в този сегмент се появи един от най-успешните модели в историята – Seat Ibiza, от който до моменти са продадени над 5,4 млн. бройки. Петата генерация на испанския хечбек вече е на пазара, като той заедно с излезлите на пазара през миналата годита Leon и първият кросоувър на марката – Ateca, ще трябва да продължи да дърпа марката нагоре.

Какво е новото при Ibiza? Ами почти всичко. Изглежда по-добре от досега, като се доближава до новия Leon, което явно показва, че в Seat ще се опитат да спечелят семействата на своя страна. В същото време стилът е младежки и спортен, което прави колата привлекателна и за други клиенти. Някои от тях може да останат разочаровани от факта, че версия с 3 врати няма да има. Както и комби, но испанците са категорични, че такива коли вече не се търсят.

SEAT се отказва от вановете и комбитата

Испанският производител SEAT, който е част от концерна Volkswagen, започна внимателно да преразглежда моделната си гама, за да може да ...

Голямато новост е платформата MQB A0, която е дело на концерна Volkswagen AG. Тя дебютира именно при Ibiza, като ще бъде използвана за основата на новия VW Polo, който ще излезе до дни, както и на следващите Skoda Fabia и Audi A1. Благодарение на нея моделът на Seat е загубил част от теглото си, но е спечелил вътрешно пространство.

Като размери Ibiza не се отличава от своя предшестник, като изключим резстоянието между двете оси, което е с 87 мм по-голямо. Благодарение на него мястото за краката на задните пътници е с 35 мм повече, а над главите е с 24 мм по-голямо отпред и със 17 мм отзад. Обемът на багажника е увеличен с цели 56 литра и вече достига 355 литра. Малко е за семеен автомобил, но пък е без конкуренция в класа.

Испанският модел ще се опита да спечели и с двигатели. При него дебютира напълно новият за VW Group 1,5-литров бензинов TSI със 150 к.с., който се поставя и на обновения Golf. Има и 3-цилиндров TSI с обем 1,0-литър, развиващ 95 и 115 к.с., както и 1,6-литров дизел (TDI) с 95 или 115 к.с. До края на годината ще се появи и версия на метан (CNG) с 1,0-литров TSI, развиващ 90 к.с.

За по-слабите модификации – до 100 к.с., се предвиждат 5-степенна механична скоростна кутия, а за по-мощните – 6-степенна. Като опция се предлага и 7-степенна DSG автоматична трансмисия с два съединителя. Нивата на оборудване а общо 4, като върховите са разделени на две – FR (подчертано спортна) и Xcellence (насочена към дамите).

Seat Leon X-PERIENCE 2.0 TDI: Комби за приключения (тест-драйв)

Трябва ви автомобил, който да побира достатъчно багаж, като същевременно предлага и прилични всъдеходни качества, за да може да стигнет...

При FR се залага на спортни решения както в дизайна, така и в оборудването. Хечбекът има заден дифузьор, различна предна броня, спортно окачване и допълнителен външен черен пакет. Шофьорът разполага с 4 режима на настройки Comfort, Eco, Sport и Individual.

При Xcellence се набляга на комфорт, елегатностт и технологии, като автомобилът се отличава най-вече по цвета си. И двете версии разполагат с модерни системи за подпомагане на шофирането сред който адаптивен круиз контрол, система за придвижване в задръствания, система за безключов достъп със стартов бутон, ново поколение предни и задни сензори за паркиране, камера за задно виждане и др. Има също така функция за зареждане на смартфони без кабел, както и 8-инчов сензорен дисплей.

Цените на новата Ibiza ще стана ясни при старта на продажбите, като в някои държави те вече стартират. Очаква се те да не се различават значително от тези на предишното поколение.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com