Skoda обнови два от моделите си – Scala и Kamiq

3427
Skoda обнови два от моделите си – Scala и Kamiq
Снимка: Skoda

Компанията Skoda обнови два от моделите си - кросоувъра Kamiq и компактния хечек Scala, които се намират в средата на жизнения им цикъл. Автомобилите се появиха на пазара през 2019 г. , като промените зясаг както външния им вид, така и двигателите и оборудването.

При екстериора дизайнерите на чешкия производител са коригирали оптиката, решетката и броните. В същото време Skoda Scala получи нов пълнеж на фарове с кристални модули, които от компанията сравняват със скъпоценни камъни. За Kamiq като опция се предлагат матрични фарове.

В допълнение, двата модела моделите получиха нови лети джанти, чийто размер може да достигне 18 цола. За автомобилите ще се предлага и специален пакет Monte Carlo с черни декоративни елементи по купето, тонирани стъкла и оригинални джанти.


Skoda Kamiq и Scala ще продължат да бъдат оборудвани с три задвижващи агрегата, от които клиентите да избиран. В най-ниските нива на оборудване това е 1,0-литров трицилиндров турбо-двигател. Мощността му е 95 к.с. и 175 Нм въртящ момент. Има и по-производителна версия на този двигател със същия обем, като тя развива 115 к.с. и 200 Нм въртящ момент.

На върха на гамата от двигатели е четирицилиндров турбо-двигател с мощност 150 к.с. и 250 Нм въртящ момент. Скоростните кутии са пет- или шестстепенна механична или седемстепенен „роботизирана“ DSG с двоен съединител. От гамата задвижващи агрегати са отпаднали дизеловите варианти, тъй като привежданото им към нови екологичен стандарт Евро 7 е много скъпо и ще повиши значително цената на автомобилите.


В интериора на обновените Scala и Kamiq вече има 8-инчов дисплей за водача, но може да се поръча до 10,25-инчов. На по-слабите версии Skoda инсталира 8,25-инчов сензорен екран с два въртящи се бутона, докато по-големият – 9,2-инчов , може да се поръча срещу доплащане.

При обновяването си Scala и Kamiq получават допълнителни функции Simply Clever, заимствани от други модели на чешката марка, като джобове за смартфони на гърба на предните седалки и подвижна кутия на гърбицата на централния тунел.




За безопасността на возещите си има девет въздушни възглавници, както и система Crew Protect, която автоматично затваря всички прозорци и затяга предните предпазни колани при откриване на опасност за неизбежен сблъсък.

.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com