Strati - първият 3D-принтиран автомобил

68981
Strati  - първият 3D-принтиран автомобил

Американската компания Local Motors планира да завладее Европа, базирайки щаб квартирата си в Берлин, пише Ingenieur.de. Автопроизводителят от Аризона привлече върху себе си вниманието, след като принтира триизмерно автомобила си Strati в рамките на 44 часа.

Local Motors възнамерява да установи и една от микрофабриките си в Берлин, и от още през следващата година, създавайки между 100 и 200 работни места. „Ще разположим главния си офис в Берлин, така че е логично да изградим там и микрофабрика. При всички положения, при наличие на интересни проекти, бихме могли да откриваме производство и на други места в Европа“, посочват от компанията.

Двигателят ми мърка като котенце – защо ли?

Бездомна котка се вмъкнала в двигателното отделение на автомобил за ужас на собственика му. 40-годишният собственик бил принуден да от...

Local Motors е основана от 41-годишния бивш морски пехотинец Джон Роджърс – Джей. „Тесла направи електрическите автомобили световно известни – ние ще променим цялото автомобилостроене“, обяснява Роджърс.

При триизмерното отпечатване на автомобила Strati се полага пласт след пласт смес от въглерод и пластмаса, наречена акрилонитрил-бутадиен-стирол. От същия материал се произвеждат прочутите строителни блокчета на „Лего“. Положените пластове са с дебелина около половин сантиметър. Каросерията на Strati се състои от общо 200 слоя.

Името на 3D-принтирания автомобил е измислено от италианския дизайнер Мишел Аное. „Strati” означава „пластове“. Проектирането на колата пък е било възможно, благодарение на кампания в интернет, в която 48 000 души от 130 държави – любители и професионалисти, са дали предложения. Изпълнителният директор Джон Роджърс обещава пълна прозрачност. „Ние нямаме тайни. По този начин се сдобиваме най-добрите идеи. Заплащане получават обаче само тези, които наистина допринесат за разработката“, изтъква той. Едно от най-големите предимства на Local Motors е бързината и гъвкавостта на производството. „В момента имаме нужда от 18 месеца, за да изминем пътя от идеята до готовия автомобил“, казва Дамиен Делерк от Local Motors. При конвенционалното автопроизводство този процес отнема от четири до пет години.

Вижте първи непоказвания досега Форд Мондео

Тази вечер, по време на официалната церемония на програмата на Мото-Пфое за Опазване на биологичното и културно наследство на България,...

Основната идея зад колите на компанията от Аризона се състои в използването на малък брой части. Обичайно един автомобил се състои от около 10 000 части, а Strati – само от 49. Цялата каросерия излиза от триизмерния принтер. 44-киловатовият двигател и скоростната кутия са от Renault Twizy, а кожените седалки са специална изработка. Целият автомобил тежи приблизително един тон. Той развива скорост 80 км/ч, пробегът му е 100 километра, а цената се очаква да е между 16 000 и 26 000 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com