Toyota, Daimler и GM са отличниците на пазара

2862
Toyota, Daimler и GM са отличниците на пазара
Снимка: Volkswagen

 

Производството на автомобили никога не е било по-изгодно, отколко е в момента. През 2016 г. най-големите 17 автомобилни производителя регистрираха печалби от 104 млрд. евро. Това е с цели 10 млрд. повече от същия период през предишната година, показва изследване на германския Център за автомобилен мениджмънт (CAM), цитирано от изданието Handelsblatt.

Резултатът е рекорден за историята на автомобилното производство, което през 2016 г. записа друго най-добро си постижение, след като по цял свят бяха продадени 78,1 млн. нови леки коли.

Данните от изследването показват, че лидери по оперативна печалба са 3 концерна - Toyota, Daimler и General Motors. Японският гигант е постигнал EBIT (приход преди изплащане на такси и данъци) от 17 млрд. Показателят на германския концерн е 12,9 млрд., а на американския – 11,9 млрд. Тези три корпорации имат около 40% от приходите на световното автомобилно производство.

След тях се нареждат Ford (9,8 млрд.) и BMW (9,4 млрд.), с чийто дял се оказва, че на топ 5 от световните производители се пада 60% от операционната печалба на целия отрасъл.

Неочаквани резултати показва анализът на рентабилността (съотношението между операционни приходи и печалба). На първо място е компанията Subaru с 13,5%, а след нея се нареждат BMW (10%), Daimler (8,4%), Toyota (7,8%), GM (7,5%) и др. Въпреки това като обем продажи и печалба Subaru е далеч назад, тъй като през 2016 г. фирмата е продала само 958 00 автомобила.

Най-големите производители в света за миналата година са Volkswagen и Toyota, чиито продажи преминаха границата от 10 млн. Финансовите резултати обаче рязко разделят японския и германския концерни. Според фирмата за анализи Ernst&Young, концернът Volkswagen заема 14-о място по печалба – със 7,3 млрд. евро. Сериозна разлика има и в пазарната стойност на двата производителя. Акциите на Toyota се оценяват на 186 млрд., а на Volkswagen – 69 млрд.

 

Производителите реагират различно на заплахите на Тръмп

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп на няколко пъти се закани да вгорчи положението на големите автомобилни концерни заради решението ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com