X
 
 

Toyota, Daimler и GM са отличниците на пазара

2484 0
Toyota, Daimler и GM са отличниците на пазара
Снимка: Volkswagen
 

Производството на автомобили никога не е било по-изгодно, отколко е в момента. През 2016 г. най-големите 17 автомобилни производителя регистрираха печалби от 104 млрд. евро. Това е с цели 10 млрд. повече от същия период през предишната година, показва изследване на германския Център за автомобилен мениджмънт (CAM), цитирано от изданието Handelsblatt.

Резултатът е рекорден за историята на автомобилното производство, което през 2016 г. записа друго най-добро си постижение, след като по цял свят бяха продадени 78,1 млн. нови леки коли.

Данните от изследването показват, че лидери по оперативна печалба са 3 концерна - Toyota, Daimler и General Motors. Японският гигант е постигнал EBIT (приход преди изплащане на такси и данъци) от 17 млрд. Показателят на германския концерн е 12,9 млрд., а на американския – 11,9 млрд. Тези три корпорации имат около 40% от приходите на световното автомобилно производство.

След тях се нареждат Ford (9,8 млрд.) и BMW (9,4 млрд.), с чийто дял се оказва, че на топ 5 от световните производители се пада 60% от операционната печалба на целия отрасъл.

Неочаквани резултати показва анализът на рентабилността (съотношението между операционни приходи и печалба). На първо място е компанията Subaru с 13,5%, а след нея се нареждат BMW (10%), Daimler (8,4%), Toyota (7,8%), GM (7,5%) и др. Въпреки това като обем продажи и печалба Subaru е далеч назад, тъй като през 2016 г. фирмата е продала само 958 00 автомобила.

Най-големите производители в света за миналата година са Volkswagen и Toyota, чиито продажи преминаха границата от 10 млн. Финансовите резултати обаче рязко разделят японския и германския концерни. Според фирмата за анализи Ernst&Young, концернът Volkswagen заема 14-о място по печалба – със 7,3 млрд. евро. Сериозна разлика има и в пазарната стойност на двата производителя. Акциите на Toyota се оценяват на 186 млрд., а на Volkswagen – 69 млрд.
 

Производителите реагират различно на заплахите на Тръмп

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп на няколко пъти се закани да вгорчи положението на големите автомобилни концерни заради решението ...

 

Actualno.com

Етикети: