Трите най-чести грешки при преминаване през кръгово

81409
Трите най-чести грешки при преминаване през кръгово
Снимка: freepic

Всеки шофьор е запознат с понятието „кръгово движение“. Въпреки простотата на тази организация на движението, много водачи изпитват трудности. Експертите от NJCar посочиха трите основни грешки, допуснати от шофьорите в такава ситуация.

Защо британците карат отляво

Факт е, че правилата за преминаване през кръгови кръстовища са се променяли няколко пъти, така че това често създава затруднения на някои шофьори. За тях не винаги е ясно кой трябва да отстъпи, когато навлиза или преминава през такива кръстовища. В момента общоприетото правило е, че кола, която вече е в кръгово движение, всъщност е на главния път и всеки, който навлиза в кръстовището, трябва да даде предимство.

Това правило се прилага, ако в близост до кръстовището няма пътни знаци, указващи различен ред на движение. Повечето шофьори ограничават знанията си за „кръгово“ до тази информация. Затова и често може да се наблюдава следната ситуация - когато шофьорите наближават входа на кръгово движение и се движат успоредно по две ленти на пътя, водещи до кръстовището, те започват масово да се престрояват в дясната лента.

Тези навици при шофиране вбесяват всички на пътя

В действителност обаче такова престрояване не е необходимо. В правилника е посочено, че „преди да завие надясно, наляво или да направи обратен завой, водачът е длъжен предварително да заеме подходяща крайна позиция на пътното платно, предназначено за движение в дадена посока, освен в случаите, когато завой се извършва при навлизане в кръстовище, където има кръгово движение.“

От това следва, че при навлизане в кръгово движение не е необходимо да се заставя плътно вдясно. От друга страна, при движение в кръг сред шофьорите битува погрешното схващане, че можете да го напуснете от всяка лента, дори от най-лявата. Това обаче не е вярно, тъй като „при смяна на лентите водачът трябва да даде път на превозните средства, движещи се успоредно, без да променя посоката на движение“. А това означава, че за да смените лентата от лявата лента към изхода от кръга, първо трябва да дадете предимство на всички превозни средства, движещи се вдясно от вашето.

В някои държави, за да карате кола с механични скорости, трябва отделен изпит

Друга сериозна грешка от гледна точка на риска от инциденти е движението между лентите без включени мигачи. За шофьорите, съседни един на друг на кръгови кръстовища, такава маневра идва като „изненада“. В резултат на това може да възникне сблъсък с насрещно превозно средство.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com