В Норвегия един модел на ток задмина всички бензинови коли накуп

23254
В Норвегия един модел на ток задмина всички бензинови коли накуп
Снимка: Porsche

През януари 2022 г. в Норвегия са регистрирани повече нови електрически Porsche Taycan, отколкото всички бензинови превозни средства взети заедно. Това съобщава Норвежкият съвет за пътна информация (OFV), като посочва, че делът на автомобилите, захранвани с батерии, е 83,7%, което е увеличение от 30,7% на годишна база. Електромобилите се поддържат изключително лесно с правилната козметика за коли.

В топ 20 на най-популярните леки коли в страната 19 места заемат електромобили, а само едно е за модел с двигател с вътрешно горене, като това е кросоувърът Toyota RAV4, който все пак и най-продаваният автомобил от този клас в цял свят.

2/3 от всички нови коли в тази страна са електромобили

Електромобилите оформят близо 2/3 от всички продажби на нови коли в Норвегия през 2021 година, отразявайки амбицията на скандинавската ...

За първи месец на годината в Норвегия са отчетени 7957 регистрации на нови коли, като 6659 от тях са с изцяло електрическо задвижване. В същото време в скандинавската държава са продадени едва 175 автомобила с бензинов двигател, като това е по-малко от броя на регистрираните Porsche Taycan - 181 екземпляра.

Общо са продадени 387 автомобила с двигатели с вътрешно горене - бензинов и дизелов, но цели 5 електрически превозни средства надминават този резултат. Това са Audi Q4 e-tron (643 бройки), Hyundai Ioniq 5 (477), BMW iX (444), Skoda Enyaq (389) и Volkswagen ID.4 (389).

Ford Mustang Mach-E, Kia EV6 и Audi e-tron са класирани от шесто до осмо, докато единственият автомобил с двигател с вътрешно горене - Toyota RAV4, е на девета позиция. На него през януари са се спрели 271 жители на Норвегия, като в тази бройка влизат хибридните версии, които също са електрифицирани.

По-нататък в топ 20 са Polestar 2, Nissan Leaf, Mercedes-Benz EQA и Mercedes-Benz EQC, Peugeot 2008 electric, Porsche Taycan, Hongqi E-HS9, Volvo C40, Kia Niro, Hyundai Kona и Volkswagen ID.3. Заради проблеми с доставките Tesla не попада в списъка за януари.

Кои автомобили са най-застрашени от пожар?

През миналата година няколко автомобилни производителя обявиха сервизни акции за свои електрически модели заради повишен риск от самоза...

Общият брой на регистрираните автомобили в страната намалява с 22,8% спрямо същия месец на 2021 г. Търсенето падна за всички автомобили, с изключение на електрическите, чието безспорно лидерство в топ 20 се определя като „уникална“ ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com