Защо не трябва да наливате антифриз в разширителния резервоар

72532
Защо не трябва да наливате антифриз в разширителния резервоар
Снимка: globallookpress

Не е необходимо антифризът да изтича от всички пукнатини на двигателя, за да изчезне бавно. Двигателят може да е наред, но нивото на охлаждащата течност пак ще спадне. Знаете ли обаче как да го попълните правилно?

Как да намалите разхода на гориво и да удължите живота на двигателя

Малко хора са наясно, че постепенното намаляване на нивото на антифриза понякога се причинява от нормалната работа на клапана в капачката на радиатора или разширителния резервоар. Например, при високи натоварвания на двигателя в горещи условия, изпаренията на охлаждащата течност могат бавно да се отделят в атмосферата, за да се поддържа налягането в системата на приемливо ниво.

Снимка: Onnaillcylindes

Това предпазва от повреда, но подобни „емисии“ бавно намаляват обема на течността в системата. И това рано или късно става очевидно за собственика на автомобила, след като погледне скалата „max/min". Разбира се, той има основателно желание да попълни охлаждаща течност. И като правило всичко се случва по най-простата схема - вижда недостиг в резервоара, развива капачката и налива достатъчно антифриз, така че нивото да се повиши до около половината от скалата.

Още: Защо двигателят не трябва да се гаси веднага след спиране?

Това може да се прави понякога, но трябва да се действа внимателно. Този подход е строго противопоказен в случай, че в резервоара изобщо не се вижда течност. И това се случва, когато при охлаждане, когато течността се свива и „изтича“ в цилиндровия блок. Ако в тази ситуация се добавите нова охлаждаща течност в контейнера, тя ще влезе в тръбата заедно с въздуха, което ще доведе до появата на газови мехурчета в системата. Получава се въздушна „тапа“, която в крайна сметка ще достигне до цилиндровия блок и ще причини прегряване.

Тя може също така да се „заклещи“ в някакво прегъване на тръбата и да наруши потока на охлаждащата течност, в резултат на това ще пострада и ефективността на охлаждане на двигателя. И в двата случая резултатът ще бъде един и същ - прегряване на двигателя с перспектива за основен ремонт.

Подобен ход на събитията може да бъде избегнат с добавяне на антифриз на малки порции, за да се позволи на въздуха да излезе от тръбата. Това обаче не гарантира задоволителен резултат. Добавянето на антифриз в резервоара, където все още се пръска известно количество охлаждаща течност, е потенциално по-малко опасно, но също така не е идеално решение.

Във всеки случай подобна операция трябва да се извършва само когато двигателят е охладен, защото в противен случай този, който налива антифриз, може да получи фонтан от гореща течност в лицето. Когато е студено обаче, антифризът значително намалява обема си. Съответно, след това се добавя още до необходимото ниво и двигателя се стартира. Когато обаче той загрее, течността в охладителната система отново се разширява и може да се окаже, че е твърде много, което също не е никак полезно за двигателя.

Още: На какво да обърнете внимание в автомобила преди идването на есента

Има само един извод от всичко по-горе - за да се избегнат всякакви проблеми, антифризът трябва да се добавя изключително през капачката на радиатора. Това гарантира, че моторът няма да пострада.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com