ЕС ще намалява емисиите от газове, използвани в хладилници и климатици

1370
ЕС ще намалява емисиите от газове, използвани в хладилници и климатици
Снимка: iStock

Флуорсъдържащи газове, използвани в хладилници, климатици, термопомпи или противопожарна защита, ще бъдат напълно премахнати в ЕС до 2050 г.

Това реши Европарламентът на 16 януари, след като одобри нови правила за свеждане до минимум на емисиите от мощни парникови газове - в съответствие с целите на блока и глобалните цели в областта на климата.

Още: България е с най-голямо понижение на емисиите от парникови газове в целия ЕС

Премахване на флуоровъглеродите

С 457 гласа „за“, 92 „против“ и 32 „въздържал се“ членовете на ЕП одобриха постигнатото споразумение с Европейския съвет за по-нататъшно намаляване на емисиите от флуорсъдържащи газове. В текста се предвижда пълно премахване на флуоровъглеводородите до 2050 г., включително траектория за намаляване на квотата на ЕС за потребление между 2024 г. и 2049 г.

Въвеждат се строги изисквания, които забраняват пускането на пазара на ЕС на продукти, съдържащи флуорсъдържащи парникови газове, и специфични дати за постепенното преустановяване на употребата на тези газове в сектори, в които е технологично и икономически осъществимо преминаването към алтернативи. Става дума например за домашни хладилни, климатични и термопомпи.

Още: ООН: Парниковите газове достигнаха рекордно високи стойности през 2022 г.

Снимка: iStock

Намаляване на емисиите, нарушаващи озоновия слой

Споразумението за намаляване на емисиите на вещества, които нарушават озоновия слой, беше прието с 538 гласа „за“, 8 „против“ и 13 гласа „въздържал се“, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент. Законът въвежда изисквания за оползотворяване и рециклиране на такива вещества в строителните материали по време на санирането (намерено по-специално в пенопластите за изолация), което е основният източник на оставащите емисии на озоноразрушаващи вещества в ЕС.

Въвеждат се строги изключения за тяхната употреба като изходна суровина за производство на други вещества - например във фармацевтичната или химическата промишленост - като технологични агенти, в лаборатории и за противопожарна защита.

След окончателното гласуване в пленарна зала Европейският съвет ще трябва официално да одобри текстовете преди публикуването им в Официален вестник на ЕС.

Още: ООН: Светът сериозно се отклоняват от пътя за намаляване на емисиите

С какво са опасни флуорсъдържащите газове?

Флуорсъдържащите парникови газове като флуоровъглеводороди, перфлуорвъглеводороди, серен хексафлуорид и азотен трифлуорид (използвани в хладилници, климатици, термопомпи, противопожарна защита, пенопласт или електрическо комутационно оборудване) и озоноразрушаващи вещества като халони (използвани в пожарогасители), метилбромид (използвани за борба с вредителите) и ненапълно халогенирани хлорофлуоровъглеводороди (използвани в хладилници и климатични системи) са парникови газове, произведени от човека с висок потенциал за глобално затопляне.

Емисиите от тези газове трябва да бъдат допълнително намалени, за да се допринесе за постигането на целите на ЕС в областта на климата и да се спазват международните споразумения - т.е. Монреалския протокол и свързаното с него изменение от Кигали.

С приемането на настоящия доклад ЕП отговаря на очакванията на гражданите ЕС да подкрепи прехода към устойчив модел на растеж и да насърчава по-екологични производствени процеси, както е посочено в предложение 11, параграф 1 от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

"Липсва ясен анализ": ЕК иска да поправим плана за енергетиката и климата

Най-големият държавен инвестиционен фонд изостава от амбициите си за климата

Суровините от критично значение - новото политическо и дипломатическо оръжие

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com