Климатичните промени - измама за много пари или плашеща реалност

17016
Климатичните промени - измама за много пари или плашеща реалност
Снимка: istock

Докато световните лидери се подготвят за срещата на върха за климата COP26 от 31 октомври, АФП разглежда някои често срещани твърдения, които поставят под въпрос съществуването на глобално затопляне, причинено от човека, предава БГНЕС.

"Това е измама/конспирация"

Politico: СОР26 в Глазгоу няма шанс да спаси планетата

Срещата на високо равнище COP26, която започва в неделя, е обявена от домакините от Обединеното кралство, ЕС, САЩ и други страни като с...

Някои заклеймяват кризата като измама на учените, за да оправдаят субсидиите си за изследвания - или дори като заговор на правителствата за контрол над хората. Ако това е така, тя би трябвало да е изключително сложна и координирана от последователни правителства в десетки държави с огромен брой учени.

Десетки хиляди рецензирани изследвания, които са публично достояние, доведоха до преобладаващ научен консенсус, че предизвиканото от човека изменение на климата е реално. Най-изчерпателният такъв източник е Междуправителствената експертна група по изменение на климата. Доказателствата и методите ѝ далеч не са тайна операция, а са публикувани на www.ipcc.ch. Последният й доклад, дълъг 3500 страници, публикуван тази година, беше одобрен от делегати на 195 държави. В него са включени 234 автори от 66 държави. Експертната група е създадена по силата на резолюция на ООН, което дава гориво за любителите на конспиративни теории, но предлага доказателства за добросъвестността ѝ за други.

"Климатът винаги се е променял"

Учените знаят, че на Земята отдавна се редуват ледникови периоди и периоди на затопляне - около един ледников период на всеки 100 000 години през последните милиони години. Дали сегашното затопляне е просто поредният етап от този цикъл?

Не - скоростта, относителната рязкост и глобалният обхват на затоплянето през последните 50 години го правят различно този път.

ЮНЕСКО: Горите излъчват въглерод заради човешката дейност

Десет от най-силно защитените гори в света са се превърнали в нетни източници на въглерод, тъй като са разградени от човешката дейност ...

"От 1970 г. насам глобалната температура на повърхността се е повишила по-бързо, отколкото през който и да е друг 50-годишен период поне през последните 2000 години", се казва в доклада на експертната група и се доказва с графики.

Това се основава на няколко вида данни: палеоложки анализ на седименти, лед и дървесни пръстени за периода преди индустриалната революция и регистрирани температури от 1850 г. насам.

"Няма доказателства за човешка причина"

Тъй като доказателствата за необичайното затопляне станаха неопровержими, някои скептици признават, че то се случва, но отричат да е причинено от въглеродните емисии на хората, изгарящи изкопаеми горива.

Грипата е разработила климатичен модел, който измерва влиянието на различни фактори. Той изчислява степента на затопляне с и без въздействието на човешката дейност.

Експерти: Земята ще се затопли с 2,7°C

Земята ще се затопли с 2,7°C над очакваното, според обещанията, дадени от страните преди срещата на върха за климата COP26. Затопля...

"Недвусмислено е, че човешкото влияние е довело до затопляне на атмосферата, океана и сушата", се казва в заключението на тазгодишния доклад.

"Малко затопляне е добре"

"Големи части от различни страни страдат от огромни количества сняг и почти рекордни студове....

Туит на Доналд Тръмп от 20 януари засяга един разпространен климатичен мит - че студеното време е доказателство срещу затоплянето на климата - с предположението, че дори и да има затопляне, то не е чак толкова лошо.

Но един ден или една седмица сняг не са достатъчни, за да докажат, че средните температури не се повишават в продължение на десетилетия.

Заради климатичните промени: 86 милиона африканци ще мигрират в други страни до 2050 г.

Около 86 милиона африканци ще бъдат принудени да мигрират в други континенти до 2050 г. заради глобалното затопляне и променливия клима...

Може ли "малко глобално затопляне" да е хубаво? Части от Сибир могат да станат обработваеми, което ще разшири хранителните ресурси - но топенето на вечната замръзналост в същия регион заплашва да създаде нови проблеми.

Повишаването на температурата с 2 градуса може да звучи приятно, но според изчисленията то е достатъчно, за да се повиши нивото на моретата с половин метър или повече, което е достатъчно, за да бъдат потопени крайбрежните градове.

"Учените се съмняват в изменението на климата"

Специалистите често изразяват скептицизъм, като подписват съвместни изявления и редакционни статии. Но проверката на техните пълномощия в много случаи показа, че това рядко са учени, занимаващи се с климата.

Сред критериите на учените за оценка на легитимността на твърденията един от най-важните е консенсусът - а консенсусът по отношение на изменението на климата вече е преобладаващ.

Китовете крият ключа към справяне с климатичните изменения?

Няма съмнение, че китовете са едни от най-необикновените създания на нашата планета, но знаете ли, че те също така помагат за намаляван...

Неотдавнашно проучване на Университета Корнел на хиляди рецензирани изследвания за изменението на климата установи, че в над 99% от тях авторите са съгласни, че изменението на климата е причинено от човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Как се променят сезоните по света и в България (ГРАФИКИ)

ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com