Астрономи разгадаха тайната на космически сигнали

5233
Астрономи разгадаха тайната на космически сигнали
Снимка: The University of Sydney

Екип от астрономи под ръководството на Йонг Фън Хуанг от университета в Нанкин в Китай е издигнал нова хипотеза, обясняваща произхода на мистериозните бързи радиоимпулси. Изследователите смятат, че източникът на тези извънземни сигнали може да са приливни взаимодействия, които възникват между разположени близко една до друга звезди и планети.

Изследването е публикувано в Astrophysical Journal и е представено накратко в Science News. Става дума за мистериозни сигнали – така наречените бързи радиоимпулси FRB. Първият от тях бил уловен през 2007 г. Оттогава колекцията от сигнали значително се попълнила и изследователите дори започнали да ги класифицират по тип.

Така някои от тези сигнали са единични, докато други се редуват и се повтарят с определена строга периодичност. Това, което ги обединява, е, че траят милисекунди, а източниците им се намират в Дълбокия космос. В продължение на десетилетие и половина изследвания са издигнати няколко десетки различни хипотези, но нито една от тях досега не е обяснила достоверно естеството на произхода на тези сигнали.

Учени изследваха най-мистериозния космически обект

Учените дори разглеждали теорията, че FRB може да са производни на дейността на извънземна цивилизация. Новата хипотеза обаче предполага, че тези сигнали имат естествен източник, който може да бъде свързан с взаимодействието на планети с техните родителски звезди.

Хуанг и неговите колеги са моделирали принципно нов начин за създаване на повтарящи се импулси. Според тях това е възможно, когато планетата се намира много близо до своята звезда. Това означава, че тя преминава по къса орбита и в момента на най-голямо сближаване изпитва изключително мощното въздействие на гравитационните сили на своята звезда.

С други думи, неутронната звезда привлича планетата към себе си, удължавайки и изкривявайки нейната орбита. Това „приливно привличане“, както го наричат авторите на научната статия, е способно да откъсне част от материала на планетата. Изчисленията показват, че в момента на най-близко приближаване планетата може да загуби поради тази причина приблизително една милионна от масата си.

След това започва явление, което визуално може би прилича на фойерверки. Неутронните звезди изхвърлят потоци радиация и частици, които много приличат на слънчевия вятър, изхвърлян от Слънцето. Само че тези потоци в неутронните звезди са много по-мощни и екстремни. Когато парче, откъснато от планетата, преминава през този „звезден вятър“, възниква взаимодействие, което е способно да генерира много силно радиоизлъчване.

Призрачен сигнал от Космоса уплаши астрономи (ВИДЕО)

Според Хуанг, ако това се случи от страна на звезда, която е обърната към Земята, то ние след много милиони години можем да запишем ехото на това събитие под формата на бързи радиоимпулси. Тъй като звездата откъсва парчета от планетата всеки път, когато орбитира възможно най-близо до нея, сигналите се излъчват в определена цикличност, което ние наблюдаваме на Земята.

Екипът от астрономи е проверил своите предположения въз основа на данни от два така наречени космически ретранслатора. В първия случай неизвестен далечен космически източник излъчва FRB сигнали на всеки 160 дни, във втория случай друг източник повтаря такива сигнали на всеки 16 дни.

Предложеният от екипа теоретици сценарий, както показало моделирането, е подходящ и за двата обекта. Това означава, че мощното гравитационно "приливно привличане" на звездата по време на всяко близко преминаване може да промени орбитата на планетата с течение на времето. От друга страна, новата хипотеза не обяснява естеството на еднократните, единични FRB сигнали, така че търсенето на други възможни обяснения за това явление ще продължи.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Астрономи разгадаха мистериозен сигнал от нашата галактика

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com