Кой ни праща сигнали от дълбините на Вселената?

15841
Кой ни праща сигнали от дълбините на Вселената?

Астрофизици обясниха природата на един от загадъчните бързи радиоимпулсиединичен изключително мощен радиоимпулс с продължителност няколко милисекунди, който няма обяснение от съвременната наука.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature, съобщава Nature News.

Прехващаме извънземни послания през 2007 г.?

Източниците на FRB може да се намират както в нашата, така и в съседни галактики, например в Магелановия облак. Или в Андромеда. Но да ...

За първи път специалистите са открили бързия радиоимпулс FRB 110523 на 23 май 2011 година в диапазона от честоти 700–900 мегахерца. Неговият източник се намира на шест милиарда светлинни години от Земята. Учените са установили в него два типа поляризация на лъчението – кръгова и линейна.

Наблюдаваните особености на сигнала FRB 110523 позволили да се предположи, че той се заражда от регион на Вселената с повишена намагнитеност. Според учените тази област от пространството може да съдържа неутронна звезда (по-конкретно – магнетар) или свръхнова.

Лъчението според астрофизиците може да е възникнало в резултат на звездотресения – колебания в повърхностните слоеве на млади силно намагнитени неутронни звезди. Такъв обект в резултат на своя взрив може да е формирал не само FRB 110523, но и блицар (свръхмасивна неутронна звезда).

Изследователите смятат, че при своето разпространение сигналът FRB 110523, освен през области на силно магнитно поле, е преминал през два участъка със силно йонизирана материя. Първият от тях трябва да е бил разположен според оценките на разстояние няколкостотин хиляди светлинни години в галактиката, съдържаща източника на FRB 110523.

Извънземни ще се появят след смъртта на Земята, но някъде все пак ги има

Американски изследователи смятат, че липсата на извънземен живот във видимите предели на Вселената се обяснява с това, че подобни на Зе...

В момента FRB 110523 се смята за 16-ия потвърден бърз радиоимпулс. За разлика от него честотите на останалите сигнали са разположени в интервала 1,2-1,5 гигахерца и се характеризират с излъчване изключително с кръгова поляризация. Първият бърз радиоимпулс е бил открит през 2007 година.

Изводите на учените са направени в резултат на изучаването на архив наблюдения, проведени в продължение на 650 часа. Сега сигналът FRB 110523 се явява най-пълно изученият такъв обект.

Учените се надяват да продължат изследванията и да открият стотици нови бързи радиоимпулси. Засега специалистите не обобщават данните за FRB 110523 за други такива обекти, пише Lenta.ru.

 

Ватикана вярва в извънземния разум

Католическата църква направи редица сензационни изявления, засягащи наличието на извънземен разум. Директорът на Ватиканската обсерват...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос