На Марс е имало вода преди раждането на живота на Земята

5473
На Марс е имало вода преди раждането на живота на Земята
Снимка: iStock/Guliver

Вече всички знаем, че на Марс е имало вода в даден момент от живота на планетата, но досега не беше ясно кога е станало образуването на вода и кога точно се е изпарила от марсианската повърхност. Ново проучване установи, че на повърхността на Марс е имало вода преди близо 4,4 милиарда години. Това е много по-рано от очакваното, пише ДЕ24.

Новото проучване на Марс се основава на подробен анализ на метеорит, наречен NWA 7533. Той е открит в Сахара и се смята, че има марсиански произход, датиращ отпреди милиарди години. Наличието на вода се доказва от някои окислени минерали в метеорита. Резултатите от новото проучване могат да изместят предишния очакван период на образуване на вода с почти 700 милиона години от приетия преди това период от 3,7 милиарда години. Също така може да даде известна представа за това как се формират планетите.

Илон Мъск с нови планове - интернет мост до Марс

В скорошно интервю за списание TIME президентът на SpaceX и главен оперативен директор Гуин Шотуел разкри плановете за Марс, съобщи в. ...

Планетарният изследовател Такаши Микучи от Токийския университет в Япония казва: „Изследвах минерали в метеорити от Марс, за да разбера как се е формирала планетата и как са се развили нейната кора и мантия. Това е първият път за изследване на този конкретен метеорит, наречен „Черната красавица“ заради неговия тъмен отенък. Нашите проби за NWA 7533 бяха подложени на четири различни вида спектроскопски изследвания - методи за откриване на композитни пръстови отпечатъци. Резултатите доведоха нашата група до някои съществени заключения.”

Планетарните учени са очаровани от историите за вода на планетите и луните. Голяма загадка е дали образуването на вода се случва по време на формирането на планетата или впоследствие поради сблъсъци с други космически обекти.

Откриването на вода означава, че е съществувал и живот, казва Микучи. „Магмените отлагания или фрагментирани скали в NWA 7533 идват от магма и обикновено се причиняват от сблъсъци и окисляване. Същото окисление може да е причинено от присъствието на вода върху или в марсианската кора преди 4,4 милиарда години по време на космически сблъсък, при който част от нея се е стопила. Това показва, че Марс се е образувал в присъствието на вода и може да помогне да се разбере общата планетарна формация“, казва ученият.

Водата носи живот със себе си и затова учените са толкова любопитни да я открият във Вселената. Вече сме наясно, че ранният живот е съществувал на нашата планета преди близо 3,5 милиарда години. Учените продължават да наблюдават и изучават внимателно Червената планета, опитвайки се да разберат кога върху нея се е образувала вода и къде точно е отишла. Неотдавнашно проучване показа, че както твърдата, така и течната форма на вода могат да съществуват едновременно на Червената планета.

НАСА: Скоро може да бъде открит живот на Марс

Джим Бриденстин - директор на американската Национална администрация по аеронавтика и космос (НАСА) - вярва, че вероятността да се откр...

Резултатите от изследването също показват, че настоящият химичен състав на Марс е с високо съдържание на водород. Това означава, че планетата може да се е затоплила поради този водород, причинявайки топенето на водата и евентуално съществуването на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос