Апелативният спецсъд ще се произнесе в срок по делото "EVN"

1810
Апелативният спецсъд ще се произнесе в срок по делото "EVN"
Снимка: БГНЕС

Апелативният специализиран съд ще се произнесе в срок по делото „ЕVN”, по което подсъдими са Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Това стана ясно след приключилите днес пледоарии на втора инстанция, предаде репортер на БГНЕС.

Министрите в първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков на финансите и Трайчо Трайков на икономиката, бизнесменът Иво Прокопиев, както и трима служители на дружеството „Булброкърс“, са подсъдими за продажбата през 2011 година на 33% държавен дял от електроразпределителното дружество ЕVN. „Булброкърс“ е избрано за инвестиционен посредник при продажбата на ЕVN. През юни миналата година Специализираният наказателен съд прочете оправдателни присъди по делото. Още тогава от прокуратурата казаха, че ще протестират.

Прокуратурата поиска днес Апелативният спецсъда да отмени първоинстанционната присъда и да постанови нова такава осъдителна. Преди това сред разпитаните като свидетел бе бившият министър на икономиката Емил Караниколов, който по това време е бил директор на Агенцията за приватизация. Той бе разпитан като свидетел и на първата инстанция пред специализираният наказателен съд.

Адвокат Ина Лулчева обясни, че срокът в закона е едномесечен, но той е инструктивен. „Той не е задължителен, защото съдът следва да разполага с достатъчно време, за да се произнесе правилно по делото”, каза тя.

Делото "ЕВН" към финал на втора инстанция

Делото „ЕВН”, по което подсъдими са Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков върви към финал на втората инстанция &nda...

„Няма значение в кой момент съдът ще излезе с решението си, важното е какъв може да бъде изходът, изходът може да бъде или потвърждаване, или връщане. Понеже смятаме, че всяко правосъдие е предвидимо и в случая също има предвидимост, основателното очакване е да се потвърди присъдата, защото нарушения, които да отменят и да наложат ново разглеждане на делото от първата инстанция няма, а днес нямаше такова искане и от прокурора”, каза тя.

Лулчева посочи, че тяхното обосновано очакване е, че оправдателната присъда ще бъде потвърдена.

Защитничката е убедена, че самото това дело преследвало други цели, различни от целите на наказателното право, защото, каза тя, рядко се срещат толкова абсурдни обвинения.

„Това беше едно изтощително, напълно ненужно съдебно производство и преди това досъдебно следствие, чието единствената цел беше неговата медийна консумация и ограничаване на участието в обществения живот на част от обвиняемите”, коментира пред медиите Иво Прокопиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com