Две жени починаха при раждане в МБАЛ-Асеновград

16246
Две жени починаха при раждане в МБАЛ-Асеновград
Снимка: Thinkstock

Две жени починаха при раждане в МБАЛ-Асеновград в рамките на около три седмици. Бебетата на родилките са момченца и към момента са добре, предаде кореспондентът на Actualno.com за града.

Няколко часа, след като е родила второто си дете, състоянието на 37-годишната Даниела от Асенoвград се влошава критично. Малко след като е излязла от упойка, жената е получила тежки усложнения на раждането - масивна белодробна емболия, при която голям процент от случаите завършват с фатален край. Такова състоянието възниква изведнъж, при добро здраве на пациента и не може да бъде предвидено или да му се противодейства. Първоначално родилката е изведена, била е контактна, но около час след това рязко се влошила. Извършен е пълният обем от необходимите дейности, но опитите на медиците да бъде реанимирана останали безуспешни, обясни шефът на МБАЛ-Асеновград доктор Иван Червенков.

Здравният министър обеща нов модел за заплащане на лекарите и повече профилактика

Профилактиката е на първо място сред приоритетите на правителството в сектор "Здравеопазване". Това стана ясно от думите на министъра н...

Наложило се е Даниела да роди чрез цезарово сечение, тъй като е имала придружаващи заболявания, а и първото й раждане също е било секцио. Подаден е сигнал до прокуратурата, тъй като това е прицедурата, за да бъде извършена аутопсия и съответно да се изготви съдебно-медицинска експертиза, каза Червенков.

Преди около десетина дни, малко след раждане, е починала и още една асеновградчанка. Тя е била на 26 г., живеела е в квартал Долни Воден. Починала е от обилен кръвоизлив. По спешност е събран екип, за да бъде реоперирана. Но заради голямата кръвозагуба в следоперативния период родилката не е успяла да се възстанови напълно.

Тя също е била в съзнание и контактна, но около 22 ч. вечерта с гърч внезапно са спрели сърдечната дейност и дишането на момичето, при което тя е починала, обясни управителят на асеновградската болница доктор Иван Червенков. Роднините са отказали да бъде извършена аутопсия на жената.

По неповърдена информация се твърди, че при бременността и раждането е отключено автоимунно заболяване, заради което е нямало как да бъде спасена. Секциото и на двете жени е извършено от един и същи лекар от Асеновград.

Нови правила улесняват откриването на аптеки

Промени в наредба облекчават процедурите за получаване на разрешение за търговия на дребно с лекарства и за отваряне на аптека към болн...

„Прокуратурата е уведомена за втория, като се извършват проверки, разпитват се свидетели, медицински персонал и роднини, иззети са документи и тече разследване.“, каза за Actualno.com Галина Андреева-Минчева – прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив. Тя заяви, че за смъртта на другата 26-годишна родилка от Асеновград сигнал в Прокуратурата не е постъпвал. Андреева-Минчева посочи, че по случая с починалата 37-годишна асеновградчанка Даниела е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост.

Припомняме, че преди около две години бебе почина четири часа след раждането си в АГО на МБАЛ-Асеновград. Родителите на детето заведоха дело срещу началника на сектора – доктор Богдан Червенков, който бе оправдан от съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com