Гебрев иска отравянето му да се разследва с тези на Скрипал и Навални

3834
Гебрев иска отравянето му да се разследва с тези на Скрипал и Навални
Снимка: БГНЕС

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев поиска Брюксел да разгледа на предстоящия Съвет на Европейския съюз и неговото отравяне, редом с това на двойния агент Сергей Скрипал и на руския опозиционер Алексей Навални. Той направи това в открито писмо да премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев, президента Румен Радев и посланиците на страните-членки на ЕС в България. Писмото е подписано и от другите двама отровени през 2015 г. - синът на бизнесмена Христо Гебрев и един от изпълнителните му директори Валентин Тахчиев.

В него те призовават София да се възползва от обсъжданията около покушението срещу Алексей Навални, които балтийските държави се опитват да включат в дневния ред на срещата на лидерите на ЕС на 24-25 септември, пише в. "Сега".

"Освен че трябва да защитава по един достоен начин своите собствени граждани, България трябва да бъде и достоен член на семейството държави, с които сме неразделно свързани, с нашите съюзници. Българските власти трябва да опровергаят създаденото през последните години убеждениe, че прислужва на чужди интереси, които противоречат не само на интересите на нашата страна, но и на интересите на нашите съюзници. Съответно България трябва да предложи сега и веднага активно взаимодействие за разкриване на цялата истина около "българския новичок" през 2015 г., атентата във Великобритания през 2018 г. и сега - "случая Навални", се казва в откритото писмо.

Отровеният Емилиян Гебрев: Пак спряха разследването, стигна се до неприятни етажи на властта

Кой е разпоредил, защо го е разпоредил – това е важното. И в разследването тази крачка напред, за установяването на отговора на т...

В него Гебрев се оплаква от саботаж по делото за "българския Новичок". Сред аргументите му е обстоятелството, че България отказва да установи състава на отровата, включително отказва и техническа помощ от Организацията за забрана на химическите оръжия, въпреки че е неин член. Той повтаря и оплакванията си от преди дни, че неговото разследване е спряно, че никой не пита Русия за други, свъзани с покушението срещу него лица, както и че никой не се интересува от българските ятаци на ГРУ, които са подпомагали терористичния акт срещу него, сина му и директора му.

Затова сега в писмото той настоява България незабавно официално да поиска техническо съдействие от ОЗХО и да заяви съществуват ли в някаква форма остатъци от веществени доказателства, които биха помогнали за нов, по-задълбочен анализ на използваното в България бойно отровно вещество. Българските власти проактивно да се включат в съвместни действия с властите на Германия и Великобритания за общи усилия за разкриването на престъпленията, настоява още той. Както и България да поиска официално от Русия съдействие по изясняване самоличността на установените обвиняеми по делото, както и на останалите, които се намират в процес на изясняване. Българските власти да разрешат разследването на очерталите се възможни български съучастници, подбудители и поръчители на терористичния акт срещу нас, пише още в откритото писмо.

Припомняме, че западни и руски медии периодично сравняват в свои публикации отравянето на Гебрев в тези на Навални и Срипал. 

Отравянето на Алексей Навални прилича на покушението срещу Емилиян Гебрев и Сергей Скрипал, за които са заподозрени руските специални служби, писа преди десетина дни разследващият журналист Христо Грозев от сайта „Bellingcat“. По същото време германското издание „Der Spiegel“ и сайтът за разследваща журналистика „Bellingcat“ съобщиха, че отравянето на руския опозиционер Алексей Навални напомня случая с българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

"Charite": Връзката между случаите на Навални и Гебрев е спекулация

Берлинската болница „Charite“, в която се намира на лечения руския опозиционер Алексей Навални, отказа да коментира „...

От берлинската университетска болница коментираха тогава евентуална "българска следа" в случая "Навални" като спекулация. И въпреки това, има ли прилики между Скрипал и руския блогър? През 2015 г. Гебрев е бил отровен два пъти, изпадна в кома, но оживя. Българските власти обвиниха трима руски граждани в опит за отравяне, а медиите предположиха, че възможната причина за покушението е доставяното от него оръжие за Грузия и Украйна. Във връзка с тези твърдения „Дойче веле“ публикува интервю с Христо Грозев от „Bellingcat“, който направи паралел и с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. във Великобритания. Според Грозев, в случаите с Гебрев и Навални има две прилики. Първата е клиничната картина на симптомите. И в двата случая малко след контакт с отровното вещество е имало болки, предшестващи изпадането в кома. Симптомите на комата също си приличат: тя е съпроводена от ниска температура. И при двата случая симптомите на кома се намаляват с атропин.

Втората прилика са непосредствените следи. Това не са просто инхибитори, както съобщиха германските лекари, а тяхна подгрупа – органофосфати. При тях може да бъде установена връзка с някои видове пестициди. Според данните на финландска лаборатория, която прави анализите на Гебрев през 2015 г., следите в кръвта и урината на Гебрев са „трудноопределими и спадащи към групата на органофосфатите, които са им били непознати преди и които приличат на определен пестицин, но не са такива“. По информация на разследващите журналисти, в случая с Навални има сходно описание на следите. Грозев твърди, че, доколкото му е известно, германските лекари са инициирали контакт с българските си колеги в клиниката, в която е лекуван Гебрев. Разбира се, има и една разлика в двата случая: при Гебрев е имало период на халюцинации, който е продължил няколко часа. Според разказите му, това е било като кошмар – картини с големи насекоми и цветен калейдоскоп. Не е ясно дали подобно нещо се е случило и с Навални, тъй като той бързо изпадна в кома. Що се отнася до начина, по който е бил отровен Гебрев, следователите в България са проверили различни хипотези, включително храната и напитките и в момента са склонни да приемат, че отровата е била нанесена върху бравата на вратата на автомобила му в гаража и че това е направено привечер от служител на ГРУ (военното разузнаване на Русия). Може да се предположи, че ако подобно вещество е използвано и в случая с Навални, отровата може да не е проникнала през чая, а чрез контакт с кожата.

Вижте още:

Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев тровен с "Новичок"?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com