И на втора инстанция съдът не смята, че Христо Бисеров е пострадал морално, защото беше съден

3581
И на втора инстанция съдът не смята, че Христо Бисеров е пострадал морално, защото беше съден
Снимка: БГНЕС

Това, че Христо Бисеров е бил принуден да напусне своите партийни и държавни постове заради скандала отпреди 7 години - с обвиненията за пране на пари, му е нанесло по-сериозна вреда за личното му достойнство, отколкото самите обвинения. Тези обвинения не издържаха в съда и Бисеров дори осъди прокуратурата за обвинението. А заключенията от какво е пострадал повече Бисеров са на състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател и докладчик Диана Коледжикова. С него съдът мотивира решението си да намали двойно, до 7500 лева обезщетението за неимуществени вреди, което осъжда прокуратурата да плати на бившия зам.-председател на парламента и на ДПС, пише Lex.bg.

Преди две години Бисеров заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и поиска 70 000 лева - за морални вреди заради това, че беше изправен пред съд.

Правосъдният министър се оправда с времето за законовата си промяна, която уж трябваше да осъди Бисеров

Защо европейското право надделя пред българското по казуса "Христо Бисеров"? Отговорът на правосъдния министър Данаил Кирилов, който вн...

В края на миналата година съдия Стефан Кюркчиев от Софийския градски съд (СГС) присъди на Бисеров 15 000 лева, макар също да прие, че доброто име на Бисеров не е пострадало заради делото, а политическата му кариера е приключила, защото е подал оставка. Според САС обаче обезщетението от 15 000 лева е завишено и би довело до неоснователно обогатяване. Апелативните съдии не са съгласни с първата инстанция, че накърненото чувство за чест и достойнство са значително по-голяма неимуществена вреда за Бисеров, отколкото за други пострадали.

"Това е така, защото личното достойнство и високата самооценка на ищеца са пострадали не толкова от повдигнатото обвинение, а от загубата на държавните и партийни постове, която не е в причинна връзка с обвинението. Несъмнено незаконното обвинение в извършване на престъпление и поддържането на обвинението пред три съдебни инстанции е довело да накърняване честта и достойнството на ищеца. Настоящата инстанция приема, че при конкретните обстоятелства тази вреда не надхвърля обичайния обем на вреди, които се презумират в подобни случаи", пише в мотивите. 

Бисеров обаче твърди в исковата си молба, че заради делото се е изолирал и не контактувал толкова с бизнесмени, политици и висши магистрати. И дори след оправдаването, хората не вярвали, че той е невинен.

Пред близки пък Бисеров се притеснявал, че за обвиненията срещу него публично говорел лично главният прокурор. Свидетел казвал, че политиката била не професия, а призвание за Бисеров, защото професионално той вече бил успял – като адвокат с много клиенти в Хасково. През февруари миналата година той отново се вписал като адвокат, но отказвал препоръки за себе си, защото не бил в състояние да влезе в съдебна зала и да бъде защитник, след като доскоро е бил обвиняем. Градският съд обаче също не се съгласи, че обществените нагласи към Бисеров като политик са се променили заради наказателното дело.

Властта се сети да преправя закони, след като Христо Бисеров вече не е обект на правосъдие

За да няма случай като този с Христо Бисеров, управляващите в лицето на ГЕРБ се сетиха, че трябва да има законови промени, съобщава сай...

Апелативният съд пък допълва, че стресът, притесненията и негативните изживявания на Бисеров се дължат и на водените срещу него дела за конфискация от страна на КПКОНПИ. Срещу него и семейството му има внесен иск за отнемане на имущество за 2 млн. лева, който наскоро тръгна отново в градския съд. Отделно дело за конфискация на имущество за над 4 млн. лева има и срещу съпругата му Мария и доведения му син Ивайло Главинков. Миналата година Софийският окръжен съд го прекрати, но през април т.г. апелативният съд го възобнови.

Решението за размера на паричното обезщетение може да се обжалва и пред Върховния касационен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com