Кой кого нападна в Раднево - според пострадал виновни са ромите

2792
Кой кого нападна в Раднево - според пострадал виновни са ромите
Снимка: БГНЕС

Две от момчетата, които бяха пребити от четирима роми в Раднево, днес ще бъдат изписани от Старозагорската болница „Проф. Стоян Киркович”. 27-годишният Георги Николов и 28-годишният Цветелин Кюстендилски ще се долекуват вкъщи.

„Благодарим на всички, които ни подкрепиха. Не очаквахме толкова много хора да застанат в наша защита”, споделиха младежите. Те призоваха протестите да са мирни и да не се стига до сблъсъци.

Двамата разказаха, че не си спомнят много от побоя и категорично отхвърлиха слуховете, че са били приятели с ромите. Познавали са се, но на „здравей”, тъй като посещавали една фитнес зала, информира Topnovini.bg.

Всичко стана заради отнемане на предимство – и то в случая той ми отне предимството и дойде и ми посегна, каза Георги, един от битите младежи.

Не е вярно, че сме си ходили на гости, подчерта той. Имаше някакви твърдения, че сме видели някакви територии, че сме наркобосове – в това няма нищо вярно. Другият бит Цветелин благодари, че са се застъпили за тях и „всичко мина по мирния път”.

Няма смисъл от агресия, подчерта той. Георги също е благодарен на всички, които са ги подкрепили в този труден момент. И двамата младежи се надяват съдебната система да раздаде справедливо правосъдие. Според Георги за подобно брутално неуважение към хората, на гърба на които живеят, би трябвало да е най-тежкото наказание, което е доживотна без право на замяна.

Бъчварова не вижда междуетнически конфликт в Раднево

Конфликтът в Раднево не е междуетнически. Когато се случи такова напрежение, то се случва с хора, които нямат отношение към конфликта. ...

Чуваше, че са подготвяли група от роми, които да дойдат да ни довършат, но нещо ги е спряло, обясни Георги. Според него те като потърпевши не се притесняват за живота си, защото не би трябвало срещу тях да бъдат поемани нови инициативи. Той призна, че не са очаквали такава подкрепа от цяло Раднево и от много българи в страната. Подобно нещо не се случва за първи път. Ако беше станал инцидентът на по-невидимо място, случаят със сигурност щеше да бъде покрит, просто всичко стана на място, където има много хора, смята Цветелин, цитиран от БГНЕС.

Заедно с 27-годишния Живко Жеков, те бяха пребити с бухалки на 2 май в Раднево след конфликт за отнето предимство на пътя.

На Живко бил нанесен и удар с нож в горна лява част на гърба, като ножът е проникнал в гръдната кухина и е засегнал белия му дроб. Той има и други наранявания в резултат на ударите с бухалки. Младежът претърпя спешна операция, вече става, но вероятно ще остане още доста време в болницата.

Цветелин е с множество наранявания в главата и тялото и с линейно счупване на черепа, а Георги с множество наранявания в главата и тялото и мозъчно сътресение.

Четиримата биячи - Калчо Иванов, на 39 г., Антон Иванов, на 22 г., Динко Асенов, на 23 г., и Стефан Иванов, на 19 г. - от Раднево са обвинени за опит за убийство по хулигански подбуди и остават за постоянно в ареста.

Вчера Гърмен, днес Раднево, утре...

В Раднево всяка вечер има протести. Българи протестират срещу роми, а специализирани въоръжени сили се опитват да не ги допуснат до циг...

Побоят над трите момчета предизвика вълна от гняв в Раднево и цялата страна. Хората от миньорския град протестират всяка вечер с искане да се спре агресията в града, както и да бъдат съборени незаконните постройки в ромския кв. „Кантона”.

Actualno.com припомня, че по делото е установено, че на 2 май в Раднево е възникнало спречкване за отнето предимство на пътя между обвиняемия Стефан Иванов и пострадалия 28-годишен Георги Николов. Обвиняемият Стефан Иванов се оплакал на баща си Калчо, че е бил бит от Георги и заедно с братовчедите си Антон и Динко решили да се саморазправят.

Четиримата с автомобил започнали да търсят Георги и неговите приятели, след което ги открили и преследвали до центъра на града, близо до фитнес зала. Там четиримата обвиняеми слезли от автомобила и с бухалки, пръти и други предмети се нахвърлили върху пострадалите Георги Николов, 27-годишния Живко Жеков и 28-годишния Цветелин Кюстендилски. На Георги е бил нанесен побой с бухалки и пръти в главата и тялото, Живко е бил прободен с нож в гърба - от Стефан, а Цветелин е с наранявания по главата.

Налице са безспорни доказателства за хулиганските подбуди на четиримата обвиняеми. Инцидентът е станал в центъра на гр. Раднево и пред множество свидетели, като обвиняемите са отправяли закани и заплахи и пред дошлите на място полицейски органи. Освен това е известен фактът за вълната от възмущение на населението в гр. Раднево, предизвикана от деянието”, обяви в съдебната зала Митко Игнатов, наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Стара Загора.

Определението на Окръжен съд-Стара Загора може да се обжалва пред Апелативен съд-Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com