КПКОНПИ призна: Швейцария е отказала запор на имущество на Цветан Василев

11664
КПКОНПИ призна: Швейцария е отказала запор на имущество на Цветан Василев
Снимка: Стопкадър: BiT

Антикорупционната комисия е платила 22 510 лв. за принтиране и за преводи, свързани с производството по конфискация на имущество в Швейцария на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев.

Това съобщава в. "Сега", като се позовава на данни, предоставени от комисията. Те обаче са предоставени, едва след като вестникът спечели дело срещу нея за достъп до информация.

Основният свидетел по делото КТБ не отговори идвал ли е посредник на Пеевски при Василев

Основният свидетел по мегаделото за КТБ Бисер Лазов сравни пред журналисти Цветан Василев с Исус и същевременно го упрекна в предателст...

От отговорите на КПКОНПИ се разбира още, че на първа инстанция съдът в Швейцария е наложил обезпечителни мерки върху имущество на Василев там, но втората инстанция е отменила това решение.

Разноските по съдебното производство в Швейцария са 12 800 франка, което е 22 510 лв., изчисляват от комисията. От отговорите им става ясно, че няма други държави, където са водили дела за блокиране на имущество на Василев.

През 2015 г. бяха наложени запори и възбрани върху имущество на банкера и семейството му - дружествени дялове в 11 фирми; акции в други 7, пари по 20 банкови сметки, 4 коли, 288 картини, 16 имота в София, 5 имота в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево, припомня вестникът. 

От комисията тогава се похвалиха, че за първи път е наложен и запор на имот в Швейцария, както и на четири сметки в швейцарски банки. След това обаче скриха, че втората инстанция в Швейцария е отменила запорите.

От "Сега" разкриват, че са потърсили информацията за разходите по делото, след като при внасянето на иска за конфискация в съда шефът на комисията Плавен Георгиев обяви, че искът е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали по него тежат близо 6 т.

Ген. Атанас Атанасов: КПКОНПИ е абсолютно ненужен орган

"Цялата сага с партийните субсидии започна, когато се разбра, че МФ е наддавало неправомерно средства на политическите партии. Вече еди...

"Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес", обясни той.

Първоначално Георгиев отказа информацията с абсурдните мотиви, че това е служебна и търговска тайна. Две съдебни инстанции обаче разбиха аргументите му на пух и прах, допълва вестникът. 

Решението за предоставяне на данните е с дата 19 юни, но бе получено по имейл на 24 юни едва след публикацията, че комисията не изпълнява съдебното решение.

Само принтирането на документите е струвало на данъкоплатците 13 500 лв., сочи разбивката. За преводите от гръцки, английски, френски и руски са платени 6516 лв. Разходите за пратки до Швейцария и Гърция са 2241 лв, посочва още информацията.

Делото за конфискация на имущество на Василев и семейството му е образувано през март 2016 г., а в началото на миналата година е спряно, за да поиска съдът тълкуване по казуса от Съда на ЕС в Люксембург.

Запорираха имущество на Цветан Василев за близо милиард

По искане на Комисията за гражданска конфискация съдът наложи безпрецедентен запор върху имущество на банкера Цветан Василев за рекордн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Внесоха в съда обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com