Медиите не обясняват правилно идеята за гражданските патрули, казва Расате

21824
Медиите не обясняват правилно идеята за гражданските патрули, казва Расате
Снимка: БГНЕС

Медиите не отразяват правдиво какво всъщност представляват гражданските патрули. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия националистът Боян Расате, който още в края на миналата седмица заяви, че СДВР е дало разрешение за такива патрули, но полицията официално отрече.

Расате обяснява, че патрулите не изземват функциите на полицията – те само наблюдават и при подозрение за нередност сигнализират на МВР. „Ние не искаме документите на хората и не ги проверяваме”, каза националистът.

Расате: Гражданските патрули продължават от понеделник

В понеделник ще продължим с гражданските патрули в столицата, заяви Боян Расате от Съюз на българите "Национално Единство" пред БНТ. Т...

„Става въпрос за наблюдение и уведомяването на полицията. Ние не проверяваме документите на хората”, заяви Расате. „Вече цяла седмица се патрулира, но няма конфликти между патрулите и тези, които са на улицата”.

Според Расате патрулите са създадени от високообразовани, интелигентни, с професии и семейства.  „Фандъкова отрече те да са били съгласувани със Столична община и СДВР, но ние извадихме входящите номера”, заяви Расате.

На друго мнение обаче е журналистът Борислав Зюмбюлев. Той твърди, че в България се е оформила широка прослойка от хора, които са напълно десоциализирани, лишени от всякаква перспектива и достъп до някакви социални асансьори.  

„Тези хора не са с ромски произход. Те са едно ново гето, което се образува в нашето общество. Сега понеже „Атака” е отслабена, националистически формирования се опитват да използват тази публика, за да създадат нови политически формирования с краен националистически характер. Това може да бъде много опасно”, заяви Зюмбюлев.

СДВР за изказването на Расате: „Граждански патрули“ - няма такова понятие

Понятие „граждански патрули" не е регламентирано нито в Закона за МВР, нито в Закона за частната охранителна дейност. Няма нормат...

Според журналиста Владислав Апостолов лидерите на националистите никога не биха извършили престъпление срещу някой човек, но създават среда такива да се извършват. "Тези граждански патрули са антицивилизационни", смята Апостолов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com