Още не се знае къде са потънали 53 млн. лв. от АМ "Хемус"

5885
Още не се знае къде са потънали 53 млн. лв. от АМ "Хемус"
Снимка: АПИ

Разследващите още не са установили къде са потънали 53 млн. лв. от строежа на магистрала "Хемус". Това става ясно по време на заседанието на Софийския градски съд по молбата на единственият обвиняем - Борислав Колев, да бъде пуснат от домашен арест срещу подписка. В понеделник СГС отхвърли искането на Колев.

От наличните доказателства може да се направи извод за съпричастност на обвиняемия към престъплението, прие съдът. Според съдиите няма нови данни, които да оборват този извод, дори са събрани още доказателства, че е налице добре организирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции. Освен това продължава да съществува, макар и с намален интензитет, опасността Колев да извърши ново престъпление, ако остане на свобода, обяснява съдът, пише в. "Сега".

Експерти: Рашков да разследва 38 млн. лв. инхаус плащания за "Хемус"

Сигнал за продължаващите плащания от страна на държавата по инхаус договорите за строителството на магистрала "Хемус" изпратиха днес от...

Това, че няма и следа от парите, е сред аргументите на съда, че има опасност Колев да извърши ново престъпление, съгласно протокола от съдебното заседание. Става дума за престъпление с изключително завишена степен на обществена опасност - пране на държавни пари в особено големи размери, а именно 53 000 000 лева, които, освен всичко друго, липсват и не могат да бъдат установени, пише съдът. Друг аргумент за обществената опасност на престъплението е, че е "изградена сложна схема, в която са участвали множество лица, включително такива на високи държавни позиции и то в продължителен период".

От пледоарията на прокурорите по делото пък се разбира, че са разпитани над 100 свидетели, назначени са експертизи, извършени са множество действия по разследването. Прокурорите обясняват в съда, че схемата, по която са източени средствата, отпуснати за строежа на Лот 5 от автомагистрала "Хемус", е изключително сложна, но участието на Колев в нея е безспорна. От думите на прокурорите прозира още, че те не са на път скоро да обвинят и въпросните хора на "високи държавни позиции".

За Колев обвинението твърди, че е участвал дейно в намиране на хора, които да регистрират фиктивни дружества или упълномощаване на лица. Средствата, теглени от пълномощниците на тези пет дружества, са укрити по един недопустим начин, обясняват прокурорите в съда. По думите им "Автомагистрали" отпуска средства на "Водно строителство" Благоевград, това дружество на "Бул строй ИГ", а "Бул стой ИГ" на пет дружества, за които е установено, че нямат достатъчен технически или кадрови капацитет да изпълнят договорите.

Защитата на Колев пък изтъква пред съда, че той съдейства на разследването, участва в очни ставки, дава обяснения. Според адвоката му има свидетели, които са си променили показанията.

ГЕРБ пита Рашков: Съучастници ли са Комитова и Караджов в "престъплението на века "Хемус"

Съучастници ли са Виолета Комитова и Гроздан Караджов в "престъплението на века "Хемус". Този въпрос зададе народният представител от Г...

На Колев беше повдигнато обвинение през декември, 2021 година. По делото имаше голям скандал между прокуратурата и МВР. Прокуратурата дори повдигна обвинение на ръководителя на ГДБОП Калин Стоянов за оказване на натиск върху прокурорите по делото. Разследването срещу Стоянов и до днес не е внесено в съда. Не стана ясно как полицай може да притиска прокурори, които са му процесуални началници. Калин Стоянов обвини прокуратурата, че блокира разследването и не желае да вземе обясненията от единствения досега обвиняем за схемата по делото "Хемус".

ОЩЕ: Съдът: Хора на високи държавни позиции са замесени в схемата за пране на пари от АМ "Хемус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com