Постоянен арест за Пламен Бобоков заради контакти с президентството?

5611
Постоянен арест за Пламен Бобоков заради контакти с президентството?
Снимка: Приста Ойл Холдинг

Специализираната прокуратура мотивира искането си за постоянен арест на бизнесмена Пламен Бобоков с контактите му с представители на президентската институция, изпълнителната власт и магистрати.

В Съдебната зала беше споменато името на президента Румен Радев като евентуално лице с имунитет, с което Бобоков си е писал, предава БНР. 

Прокуратурата е внесла искане за постоянен арест на Пламен Бобоков, съобщиха по-рано от Специализирания наказателен съд.

Връзка с президентството и предварителен достъп до решение на върховен съд, както и обсъждане на конкурс за назначение в съдебната система с действащ магистрат – това прокуратурата твърди, че е установила в мобилните устройства на бизнесмена Пламен Бобоков, обвинен за незаконен внос и преработка на боклук, съобщава и бТВ.

Държавното обвинение разследва търговия с влияние. Сред разследваните са Пламен Узунов - съветник на президента, прокурор Николай Николов от прокуратурата в Русе, либийски гражданин, разследван за шпионаж и убийство, който е служител на "Приста ойл".

Бобоков беше върнат в ареста заради забавяне при плащането на гаранцията в размер на 1 млн. лв. Узунов беше доведен днес в съда, където се гледа искането на прокуратурата за постоянен арест на бизнесмена.

Държавното обвинение разпространи серия скрийншоти, за които се твърди, че са от разговори с лица, обозначени съответно като Prezident-Pl. Uzunov (Пламен Узунов е секретар на президента по правни въпроси, беше вътрешен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков – б.р.) и Prok. Niki Nikolov (Николай Николов е магистрат – б.р.).

На двамата се извършват лични обиски, както и претърсвания и изземвания.

"Обвиняемият П.Б. е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност", се посочва в официалното съобщение на ПРБ.

Скрийншотите можете да видите ТУК.

От прокуратурата посочват, че на 27 декември 2018 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“. В отговор Бобоков пише: Разбрах“. На същия ден в 16:20 ч. обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov” и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“.

Обратно в ареста: Платил ли е или не е Пламен Бобоков гаранцията от 1 млн. лева

Платил ли е или не е платил гаранцията от 1 млн. лева бизнесменът Пламен Бобоков? Адвокатите му твърдят, че го е направил, но и съобщих...

На 03.01.2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 г. (първият работен ден на годината). Решението е идентично с това от изпратения по-рано файл.

Става дума за решението на Върховния административен съд, с което се определя като незаконосъобразно задържането на либийския танкер „Бадр“ на Пристанище Бургас. Случаят предизвика голям международен скандал, тъй като междувременно с помощта на властите екипажът беше сменен и корабът напусна България като чужда собственост.

Срещу частния съдебен изпълнител, продал либийския кораб, беше образувано досъдебно производство. Според държавното обвинение частният съдебен изпълнител е превишил правата си, като е действал в интерес на българско дружество.

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев тогава отхвърли появилата се информация по случая на „Биволъ“, че е участвал в опит за „уреждане“ на случая в Либия. Той обяви и че ще съди онлайн изданието заради твърдението, че е искал 4,5 млн. евро за освобождаването на „Бадр“.

Другият разгласен онлайн разговор на Бобоков е с Prok. Niki Nikolov. Комуникацията между двамата е проведена в края на м. ноември и началото м. декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе. Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.

Арестуваха бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови

Бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови са арестувани, съобщи bTV. Припомняме, че по-рано днес се проведе Специализирана акция в офиси и...

Преди избора Prokuror Niki Nikolov пита първо „Надявам се, че още съм в играта, нали?“, а след това и „Действате с приятеля от детинство, нали?“. След резултата от процедурата от телефона на Бобоков е написано „Вече съм предприел мерки! Адски съжалявам за случилото се!“. Пишещият се оплаква и че гореспоменатият приятел вече не си вдига телефона и не отговаря на съобщенията, а така пропадал и друг техен „общ проект“.

Наблюдаващите прокурори ще преценят дали в случая са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират главния прокурор на Република България, пишат от прокуратурата.

Ето как Пламен Бобоков коментира изнесеното от обвинението:

"Имам контакти с много хора, защото от 28 години имам бизнес. Това по никакъв начин не ме прави престъпник. Нямам спомен да съм получавал решението от Пламен Узунов", обяви пред журналисти Бобоков.

"Концесията за пристанища няма нищо общо с българските власти. Бил съм на среща с президента преди 2 или 3 години. Бях просто на разговор. Не съм искал никаква помощ", обяви бизнесменът, но каза, че не помни за какво точно са си говорили.

Прокуратурата подозира зам.-министър за участие в организирана престъпна група

Шест души са били задържани след днешните спецакции. Сред тях е и зам.-министърът на екологията Красимир Живков, съобщи говорителят на ...

"Когато правим бизнес в чужбина, всяка една държавна администрация помага на предприемачите", уточни Бобоков по повод срещата си с Румен Радев.

"С г-н Божков може да се каже, че сме приятели и сме се виждали по 4-5 пъти в годината. Нямаме общ бизнес", каза Бобоков по повод на показана снимка, на която е с Васил Божков и съпругата му Елена.

"Нямам идея защо е тази атака срещу нас. Плащаме си данъците. Понеже в момента няма никакви основания срещу нас да продължи тази репресия, в момента се оптиват да установят дали не се занимаваме с пране на пари. От 15 години нямаме офшорни компании. Нашият бизнес е чист, работим с големи компании в целия свят. Страшното е, че се опитват да унищожат нашата репутация", каза още Бобоков.

Вижте още:

Президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов е уличен в търговия с влияние

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Внесоха в съда обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com