Председателят на МЕНСА с невероятна статистика - много малко загиват от превишена скорост

4660
Председателят на МЕНСА с невероятна статистика - много малко загиват от превишена скорост
Снимка: БГНЕС

Със сигурност по-тежките наказания няма да променят статистиката с жертви и убити на пътя. Това заяви председателят на МЕНСА Христо Радков в коментар за новите промени в Закона за движението по пътищата.

Според Радков няма анализ относно това каква е причината за множеството катастрофи и жертви на пътя. 0,1% от общо загиналите по официална статистика на МВР са загинали заради превишена скорост, а 0,3% - заради сблъсък с каруца, цитира председателят на МЕНСА данни за миналата година. И добави – 11% от загиналите през миналата година са загинали при сблъсък с дърво. Нека започнем с каруците, с дърветата, с мантинелите, призова Христо Радков пред БНТ.

Последна стъпка към много по-високи глоби за прегрешили шофьори

В над 30 параграфа се побират промените в Закона за движение по пътищата, които целят да спрат сякаш вечната война по българските магис...

Относно пешеходците и липсата на безусловно предимство на пешеходна пътека, Радков поиска законова промяна, ако „г-н Тодоров” иска. По закон сега пешеходецът трябва да се огледа, преди да стъпи на пешеходната пътека. Знаят ли хората например, че пешеходецът няма предимство пред превозно средство, което се движи на релси, попита Радков. Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи пък посочи, че е много трудно да се прецени скоростта на идващия автомобил от пешеходеца, както е по закон (чл. 114 от Закона за движение на пътищата), а същевременно на шофьорите се казва, че когато има стъпил на пешеходна пътека човек, те трябва да спрат.

И аз съм съгласен по отношение на повишението на глобите, каза още Тодоров. Той не се съгласи с цитираните от Радков данни за скоростта и беше категоричен, че на пътя хората основно загиват заради превишена скорост и заради навлизане в насрещното движение. Тодоров обаче одобри мярката да бъдат сваляни регистрационните табели на автомобилите, в случай, когато става въпрос за пиян шофьор или такъв, който е без книжка. Спор няма и, че при зимните гуми също беше взето добро решение – поне 4 милиметра грайфер, добави Тодоров.

Против съм свалянето на номерата, каза Радков, който даде пример, че само в Гърция го правят и то само след като не бъде платена глоба. Председателят на МЕНСА даде и друг пример – ако говорим за лизингов автомобил, оставя го шофьорът и той може да бъде разграбен. Извършено е престъпление, възрази Тодоров, а Радков поиска репатриране на автомобила и откарването ѝ на наказателен паркинг. В някои швейцарски кантони действа конфискация на автомобили при пътни нарушения, посочи Тодоров, който е убеден, че е добра стъпка да се свалят номерата при случаи с пияни шофьори и шофьори без книжка. Отнемането на автомобил го наблюдавам във Франция и тя губи много дела в Страсбург – ще почнем и ние, ако въведем тази мярка, опонира Радков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Рунд 2: Отново ще опитат да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията "Нотариуса"

Изслушват шефа на ДАНС и служебния финансов министър за акцията в митниците

Съдът гледа мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров

Трамвай блъсна жена в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com