През лятото ще бъде решено ще има ли дело в съдебна фаза срещу Пеевски

7561
През лятото ще бъде решено ще има ли дело в съдебна фаза срещу Пеевски
Снимка: БГНЕС

Вече има график за лятото по отношение на заведеното в САЩ дело срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, Българската народна банка (БНБ), "Булгартабак", бившите квестори на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов, както и още няколко юридически лица. Това показва справка на Actualno.com в в специалната онлайн система за съдебни справки на САЩ (Pacer Monitor).

Съгласно информацията, на 3 юни Окръжния съд на щата Ню Йорк, район Южен, е изкарал следният графи. До 13 юни ищците (това са "Рудерсдал" ЕООД, "Ол Сийз Пропърти 2" ООД, "Асет Мениджмънт" ЕАД и адвокат Захари Томов) трябва да представят пред съда всички свои мотиви относно юрисдикцията, които касаят случая. До 20 юни ответниците трябва да коментират. След това, до 3 юли и двете страни трябва да представят план-график за излагане на очакваните мотиви на ответниците да не бъде стартирано дело в съдебна фаза. Първата фаза ще е посветена на темата „юрисдикция“. Също до 3 юли ищците трябва да обединят подадените два иска в един, за да няма процедурно дублиране. До 15 юли ищците трябва да се аргументират по мотивите на ответниците да не се стига до съдебна фаза на случая. След това, ответнциите ще има 45 дни, за да коментират и да се аргументират защо ищците не са прави в коригираните си мотиви и защо не трябва да има дело в съдебна фаза.

Нови арести по делото КТБ - единият арестуван е част от новото дело срещу Пеевски в САЩ

Трима свидетели по делото КТБ, сред тях и адвокат, са прибрани в ареста, съобщи 24 часа. Георги Георгиев, близък на семейството на Цвет...

Според информация на Frognews, съдът е насрочил следващото заседание за гледане на произтеклото съгласно графика за септември. Остава открит въпросът дали освен граждански иск, ще има и криминален. Припомняме, че делото се води по американския закон RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act). По него могат да бъдат водени както граждански, така и криминални дела. RICO е преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. По този закон може да бъде наложена присъда от 20 години затвор, като всъщност възможността за граждански иск също е разписана подробно – ищецът следва да докаже наличието на организирана престъпна група (ОПГ) за рекет, като има специални изисквания в самия нормативен акт какви са признаците на ОПГ. Frognews обаче твърди, че ФБР е започнало да събира данни дали няма организирана престъпна група.

Основата на иска е нерализираният курортен проект "Силвър Бийч", където има замесена регистрирана в САЩ вече фалирала компания "Еър Лоджистик Лимитид". Именно това е основанието на ищците да считат, че американски съд трябва да гледа случая – защото има евентуална престъпна дейност, довела до финансови щети за американска компания. Исканото обезщетение е не по-малко 200 000 000 долара плюс лихви. Официално в иска не присъства банкера Цветан Василев, макар че има основателни съмнения, че той стои зад завеждането на делото. А повече подробности за самото дело научете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

28-годишен отвлече непълнолетна в Кърджали

МВР работи по 4 сигнала, свързани с изборите

Кандидат за депутат спретна гонка с полицията, отказа проба за наркотици

Издирван чешки педофил е задържан в София

Изписаха простреляното в главата 2-годишното дете от Враца

Украинци катастрофираха в Бургас

Пострадали след челен удар между бус и тир край Ботевград

Гръцки съд оневини българин, заплашен от 224 години затвор

Служители на ГДБОП задържаха двама при спецакция в София

Двама мъже откраднаха части от фонтана във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com