Прокурорски обяснения за ДАБЧ: Схемата най-вероятно съществувала преди, но разследването е за от 2017 година

2979
Прокурорски обяснения за ДАБЧ: Схемата най-вероятно съществувала преди, но разследването е за от 2017 година
Снимка: БГНЕС

Противно на многократните обяснения през последните дни от кога всъщност може да съществува схема за продажба на удостоверения за български произход в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви на нарочна пресконференция, че най-вероятно схемата за издаване на удостоверения за български произход е съществувала и преди това. Той каза и, че предполага, че арестуваният настоящ ръководител на ДАБЧ Петър Харалампиев е отишъл в агенцията, за да осъществява престъпни "практики". Известният с прякора Бате Харо Харалампиев е номинация на свързваната с ВМРО патриотична организация "БГ Патриот".

Харалампиев е с обвинения за ръководене на организирана престъпна група, за подкуп и търговия с влияние. Подкупът е 5000 евро, а по 5 други случая взел по 350 евро, твърди прокуратурата.

ДАБЧ е действала като пълновластен господар заради законова промяна на ГЕРБ

Скандалите с българското гражданство и проблемите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), за които в понеделник прогледна д...

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев обаче заяви, че „престъпната дейност”, заради която бяха направени арестите, е стартирала през юни 2017 година. В организираната престъпна група имало общо четирима души - главният секретар на агенцията Красимир Томов, един български и сръбски гражданин - Петя Симеонова и Марко Стойов. Стойов е от Сурдулица, член на българската диаспора там, а Симеонова има фирма за преводи и легализации на документи в Кюстендил.

„Предстои в близките дни да се анализират всички сигнали с подобен предмет, за да преценим какво ще използваме и какво – не. И в случай, че открием нещо в интерес на разследването, ще го използваме“, обясни Гешев, цитиран от Агенция "Фокус".

Между 5000 и 8000 лева на човек е струвало удостоверение за български произход, само че подкупи били давани, за да стане по-бързо – иначе, заради "хаоса" в работата на ДАБЧ издаването ставало за година и дори отгоре – поне според версията на прокуратурата. Имало обаче данни, че ако платиш, още в същия ден се сдобиваш с удостоверението. Тази версия противоречи на опасенията, че е имало търговия с документи за престъпници. Прокурор Кънев уточни и, че нямало издадени документи за граждани на арабски или африкански държави, но имало за хора от Босна и Херцеговина, Украйна, Албания, Сърбия – тепърва ще се проверява и сверява колко и на кого.

Освен това, прокуратурата не е открила да е използван фиктивен адрес в измамите, който всъщност да е на ВМРО.

Цачева констатира: Има проблем в работата на Агенцията за българите в чужбина

750 са случаите, за които Министерството на правосъдието е предложило на вицепрезидента да откаже българско гражданство, съобщи в Стара...

Същевременно Гешев каза, че няма данни други държавни институции, в това число Президенството, да са търгували с българско гражданство. „В случай, че бъдат събрани доказателства за такива, нямаме проблем да разследване независимо дали става дума за министър или друго длъжностно лице“, заяви зам.-главният прокурор.

„Там, където има сигнали, където се извършват проверки и има събрани достатъчно доказателства, за да се пристъпи към реализация от компетентните органи, винаги сме толерирали подобен подход. Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и всички, които са в коалиционното ни управление, са били винаги за това институциите да си свършат работата и там, където дефицит, проблем, съмнение за корупция, всички сигнали да бъдат проверени. Има много ясна изразена политическа воля“, заяви вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов относно случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com