Първо уволнение заради арестуваните тийнейджъри на паметника на Съветската армия

14462
Първо уволнение заради арестуваните тийнейджъри на паметника на Съветската армия
Снимка: БГНЕС

Началникът на първо РУ СДВР е подал заявление, с което поема отговорност за допуснатите грешки по изпълнението на инструкцията за задържане на непълнолетни и малолетни. Това съобщиха от пресцентъра на МВР и допълниха, че друг служител на районното е освободен. 

Ръководството на СДВР беше изслушано по повод отвеждането на трима младежи в столичното Първо РУ на 25 февруари. На срещата с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, политическото и професионално ръководство на МВР бяха обсъдени ходът на дисциплинарната проверка за действията на полицейските служители, както и конкретни стъпки за изпълнението на препоръките в писмо от омбудсмана на Република България.

Заради тийнеджърите, драскали по МОЧА, Рашков проверява всички заповеди за арест

Заради задържаните тийнейджъри, които написаха "Спасете Украйна" на Паметника на съветската армия, министърът на вътрешните работи Бойк...

По разпореждане на министъра на вътрешните работи ректорът на Академията на МВР създава организация за извънреден курс за допълнително обучение на служители с полицейски правомощия – „Усъвършенстване прилагането на полицейските правомощия при работа с малолетни и непълнолетни“. Сред темите, включени в обучението, са „Наказателноправни аспекти“, „Наказателнопроцесуални аспекти“, „Използване на полицейски правомощия – акцент при работа с малолетни и непълнолетни лица“ , „Защита на основни човешки права в полицейската дейност при работа с малолетни и непълнолетни лица“, „Предоставяне на полицейска закрила на деца“ и др. Курсовете започват на 5 март и ще приключат, докато не преминат през обучението всички служители от оперативните дежурни части, разследващите полицаи, служителите от Детска педагогическа стая, както и други служители с полицейски правомощия. След приключването на обучението служителите ще решават тест за проверка на усвоените знания.

Дирекция „Инспекторат“ ще започне тематична проверка в СДВР и ОДМВР в цялата страна. Ще се проверяват създадената организация и изпълнението на изискванията на Инструкцията за реда за осъществяване на задържане, оборудването на помещенията за настаняване на задържани лица и реда в тях.

Предприетите мерки от страна на ръководството на МВР се отнасят за грешките от страна на служители на полицията и неспазване на инструкцията за задържане на непълнолетни и малолетни лица, а не за работата на служителите по опазване на обществения ред. Ръководството на МВР ще продължава да бъде безкомпромисно към нарушаването на основни човешки права и нормативни актове и ще отстоява интересите на всички служители, които изпълняват задълженията си спазвайки Конституцията и законите на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com