Съдът отмени гаранцията от 50 000 лв. на Волен Сидеров

2589
Съдът отмени гаранцията от 50 000 лв. на Волен Сидеров
Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд отмени гаранцията от 50 000 лева на Волен Сидеров по обвинението, че е подбуждал към нарушаване на карантинните мерки по време на Великденските празници.

Според съдия Николай Урумов постановлението на прокуратурата, с което му е наложена тя, е незаконосъобразно.

Волен Сидеров беше осъден за обиди към полицейски шеф след дело точено с години

Бившият шеф на "Охранителна полиция" Борислав Муеров, който сега оглавява полицията в Габрово, осъди лидера на "Атака" Волен Сидеров да...

Обвинението на Сидеров е заради критиките му от ефира на партийната телевизия срещу задължението да се носят маски в храма и поканата му хората масово да са там на Великден. Според прокуратурата така лидерът на "Атака" е призовал за нарушаване на мерките за ограничаване на пандемията от коронавирус.

По повод това съдия Николай Урумов отбелязва, че преди и по време на тазгодишните Великденските празници посещенията на църковните храмове не са били забранени с никакъв акт - нито законов, нито подзаконов.

Според него в думите на Сидеров няма призив за неподчинение, а изразяват лична позиция. Съдът изрично отбелязва, че правото на свободно изразяване не може да бъде ограничавано дори и в условията на извънредно положение.

Съдът не вижда проблем и в невъзможността на служители на МВР да призоват Волен Сидеров в СДВР. Така съдия Урумов намира, че не са налице данни за извършено престъпление от лидера на "Атака" и затова няма как да му бъде налагана каквато и да е мярка за неотклонение.

Сидеров посъветва Борисов и Горанов да оправят тоалетните в 3 РУ, че можело да им се наложи да лежат и те

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се обърна към премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов след като стана ясно, че ...

"При преценка на доказателствената съвкупност и обсъждане на доводите на страните, съдът намира, че постановлението на СРП, в частта му за вземане на мярка за неотклонение по отношение на жалбоподателя, е незаконосъобразно, поради което следва да бъде отменено", пише в решението си съда.

"Същевременно, съдът отчита, че преди и по време на Великденските празници 16-21 април, посещенията на църковните храмове не са били забранени с никакъв акт - нито законов, нито подзаконов. На следващо място, съдът счита, че словата, изречени от С. са цитирани избирателно в постановлението за привличане като обвиняем, като са извадени определени изрази от контекста на изказването му и реално им е придаден друг смисъл. В посоченото изявление, дословно цитирано, никъде не се прави пряко изявление към гражданите да нарушават взетите от държавата противоепидемични мерки. Съдът намира, че това изказване отразява лична позиция, а не представлява призив, нито подбуждане на неопределен брой хора да вършат престъпни прояви. Цялостният тон на изказването на С. в сочи на критика и несъгласие с възприетата от правителството позиция и представлява лична оценка както на взетите решения, така и на начина на изпълнението им от властите и населението", се казва още в решението.

"Съдът намира, че не са налице данни за извършено престъпление от обвиняемия, поради което не е налице първата предпоставка за вземане на мярка за неотклонение - наличие на обосновано предположение за съпричастност към авторството на деянието от страна на обвиняемия. Липсата на основната предпоставка обезсмисля произнасянето на съда по останалите доводи в жалбите за несъобразеността на размера на взетата мярка за неотклонение "гаранция в пари", защото тази липса води до задължителната отмяна на мярката и определя, че постановление на СРП по ДП 76/2020 г. на СДВР и пр. пр. 14762/2020 г. от 14.04.2020 г., в частта му с която спрямо В. Н. С. е взета мярка за неотклонение "гаранция в пари" в размер на 50 000 (петдесет хиляди) лева, като незаконосъобразно", завършва съдия Узунов.

Другата мярка за неотклонение е за отправените заплахи от страна на Волен Сидеров спрямо органите, водещи разследване срещу него, с цел да не изпълнят задълженията си, за който случай Софийска районна прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство, на 16.04.2020 г.

100 000 лева гаранция за Волен Сидеров

Две нови обвинения предяви Софийска градска прокуратура спрямо общинския съветник и лидер на политическа партия "Атака" Волен Сидеров, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com