Трагични катастрофи с автобуси, потопили България в скръб (СНИМКИ)

8413
Трагични катастрофи с автобуси, потопили България в скръб (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Няколко са трагичните катастрофи с автобуси, взели десетки жертви и потопили България в скръб през последните две десетилетия. Неизменно, за тежките инциденти вина се приписва на шофьорите. Заговаря се за лошите пътища и обикновено години наред не се предприемат мерки за ремонтиране на опасните учасъци. Припомняме, че България е с най-висока позволена скорост, но с най-лоши пътища в Европейския съюз (ЕС).

Пет са големите автобусни катастрофи, свързани с България, през двадесет и първи век:

1. В ранните часове на 23 ноември автобус изгоря на АМ "Струма". Жертвите са 45 македонски граждани, сред които и деца.

2. На 25 август 2018 г. автобус се преобърна в Искърското дефиле край Своге и загинаха общо 20 души.

3. Отново през 2018 г., но на 13 април, на АМ "Тракия" се преобърна автобус, загинаха 6 души, а ранените бяха над 20.

4. На 8 декември 2006 г. автобус се преобърна от моста край град Бяла, а жертвите от катастрофата бяха 19.

5. На 4 април 2004 г. във водите на река Лим, на границата между Сърбия и Черна гора, след преобръщане на автобус загинаха 12 български деца.

Огненият ад на АМ "Струма"

На 23 ноември край Боснек към 2:00 часа през нощта пътнически автобус с 52 пътници катастрофира на АМ "Струма". Първоначално автобусът се е ударил в мантинелата, като е разрушил 50 м от нея, след това се е ударил в бордюра. Засега не е ясно дали пожарът е станал преди или след сблъсъка. По официални последни данни са загинали 45 души, 12 от тях деца, сред тях са били и две близначета. Първоначално беше съобщено за 46 загинали и още не се знае със сигурност дали не са толкова.

Снимка: БГНЕС

Точният брой на жертвите ще стане ясен, след като бъдат извадени телата от автобуса. Тяхната самоличност ще бъде установена с помощта на ДНК проба. Уточнява се дали е имало прехвърляне на пътници от един автобус в друг при самото пътуване. Мнозинството от тях са граждани на Република Северна Македония и изглежда повечето са етнически албанци. Най-младият пътник е бил 4-годишно момче. Шофьорът на автобуса е загинал на място и затова не е било възможно да бъдат отворени вратите. Седем души са успели да се спасят, те са настанени в "Пирогов" с изгаряния и наранявания. Контактни са, но в тежко психическо състояние.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов посочи, че вероятно човешка грешка или техническа неизправност е причината за тежкия инцидент. Разследва се и версията за заспиване на шофьора. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, който дойде на място, заяви, че оцелял пътник от автобуса е чул експлозия.

Снимка: БГНЕС

Чухме всякакви версии, включително и изтичане на гориво, всичко ще се изясни много бързо и следствието ще си свърши работата, каза служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. "Имаме една огромна трагедия. Нямаме какво хубаво да кажем. Това е трагедия, която ни разтърси и постави изисквания пред държавата да реагира бързо. Най-напред да се разследват причините за смъртта на 46 човека и какви грижи да се положат за оцелелите", заяви служебният премиер Стефан Янев.

Преобърналият се автобус край Своге

На 25-ти август 2018 г. автобус с връщащи се от екскурзия възрастни хора се преобръща в Искърското дефиле, точно на един от завоите на пътя при Своге. На място загиват 15 души, една жена почива в линейката, транспортираща я до болницата, а още четирима души си отиват през следващите дни. Така жертвите стават общо 20.

Снимка: БГНЕС

Всичко това се случва ден след като Институтът за пътна безопасност публикува снимки що за ремонт е направен по този път. Лошата пътна настилка в комбинация с проливен дъжд точно когато става катастрофата, е една от версиите, които прокуратурата започва да разследва. В крайна сметка пред съда беше изправен само шофьорът – Григор Григоров. А "Трейс Груп", която се оказва изпълнител на ремонта на пътя, се разминава само с една по-зрелищна, за пред медиите, полицейска проверка, въпреки медийната шумотевица относно качеството на асфалта.

Усещането за липса на справедливост е подсилено и от скандални признания на АПИ. Например – че мантинелата, през която минал рейсът, не била за да спира такива превозни средства. Или че в участък от 360 метра от пътя съставът на асфалтовата смес не е отговарял на утвърдената рецептура. Или че три месеца и половина след катастрофата мантинелата още не беше поправена, защото АПИ и Община Своге взаимно си прехвърлят отговорността.

На 27 декември злополучвата мантинела беше сложена, само за да стане пак скандал - болтовете ѝ се отвивали с пръсти.

Катастрофа на АМ "Тракия"

На 13 април 2018 г. автобус се е преобръща на АМ "Тракия" при Вакарел, встрани от пътя в посока София. В обърнатия автобус пътуват 45 пътника. 6-ма от тях загиват, а ранените са 20.

Инцидентът е става след като 30-годишната шофьорка на лек автомобил Цвета Таскова губи контрол над колата си. Тя тръгва първо наляво към мантинелата, след това рязко завива надясно към автобуса. После още веднъж опитва да коригира посоката, след което удря рейса в предна лява гума. При сблъсъка едната гума на колата ѝ се заклещва в предния калник на автобуса. Така той се накланя настрани и се обръща. Технически неизправности на двете превозни средства не са открити.

Произшествието провокира и дебат за мярката за задължително ползване на колани от пътниците в автобусите. Имаше и разказ на очевидец, оцелял при катастрофата, според който шофьорът на автобуса бил нервен и повтарял как трябва да бърза заради пътници, които гонят полет на Летище София.

Снимка: БГНЕС

АФП: Трагедията в България е най-тежката автобусна катастрофа в Европа за последните 10 години

"Днешната автобусна катастрофа в България, при която загинаха най-малко 46 души, е най-тежката автобусна катастрофа в Европа за последн...

6 години затвор при общ режим беше присъдата за Цвета Таскова, по решение на Софийският окръжен съд. Според съдебното решение Таскова е виновна в причиняване на смърт при тежката катастрофа по непредпазливост. Реално жената излежава 4 години в затвора, защото 2 години от присъдата бяха намалени заради призната вина. Книжката на Таскова беше отнета за 4 години. Тя трябва да плати и кръвнина на близките на загиналите и на пострадалите при инцидента.

Припомняме още, че прокуратурата поиска условна присъда, въпреки че за подобно престъпление законът предвижда от 5 до 20 години затвор. Мотивите на обвинението бяха, че катастрофата е била "лична трагедия за самата обвиняема", както и че за нещастие ударила автобуса в предна лява гума, което е блокирало волана на рейса и шофьорът му не успял да предотврати катастрофата.

Инцидентът на моста край Бяла

На 8 декември 2006 г. става тежка катастрофа между автобус Isuzu и камион "Шкода Мадара" с шуменска регистрация, край град Бяла около 17.15 часа, в района на моста на главен път Русе-София. Жертвите са 19. В началото от автобуса са извадени 17 загинали, като сред тях няма деца. Впоследствие още двама души почиват от раните си. Ранените са 13. Пътническият автобус на градски транспорт, пътувал от гр. Бяла за гара Бяла е бил застигнат и ударен от товарния автомобил, който превозвал жито. Камионът удря рейса, влачи го е 10-15 метра, след което автобусът се удря в мантинелата и се преобръща, рухвайки върху покрива си на речния бряг.

Снимка: TVN

Вследствие на това покривът на автобуса отхвърча, а хората загиват от механични удари. Сред жертвите няма починали от удавяне. Автобусът не пада във водата. Като най-вероятно причината за инцидента се посочва отказът на спирачките на товарния автомобил, като в района е имало и гъста мъгла. Станало е ясно също така, че камионът е бил препълнен, превозвайки вместо 20 - 30 тона товар.

Автобусна катастрофа с много жертви: Всичко за трагедията на АМ "Струма"

На 23 ноември край Боснек към 2:00 часа тази нощ пътнически автобус с 52 пътници катастрофира на АМ "Струма". Първоначално автобусът се...

Пътят Русе - Бяла, който е част от европейския коридор №9, е сред "челниците" в страната по инциденти и жертви. За съжаление обаче, плановете за изграждане на магистралата Русе – Велико Търново са все още "на хартия". В края на годината се очаква да бъдат готови техническите проекти за първите 76 км. В най-добрия случай изграждането на магистралата ще завърши около 2030 г.

Трагедията в река Лим

На 4 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище "Николай Катранов" в Свищов. Към 22 часа българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. 38 души са спасени. 12 български деца от Свищов загиват във водите на река Лим.

Снимка: Фондация "Ангели от Лим"

След трагедията родителите на загиналите деца учредяват фондация "Ангели от Лим". Всяка година през април фондацията организира Дни на "Ангелите от Лим". На мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора, беше издигнат мемориал в памет на децата, които представлява пречупени ангелски криле. В памет на Юлиян Манзаров се организира и футболен турнир. За виновен за трагедията бе признат единият от шофьорите – Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на седем години лишаване от свобода, след обжалване обаче присъдата му бе намалена на четири години

Заради трагедията беше променено законодателството в България - беше забранено да се превозват деца през тъмната част на денонощието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com