X
 
 

Твърдение: Цветан Василев прибрал 15 млн. евро през "Дунарит"

6408 7
photo of Твърдение: Цветан Василев прибрал 15 млн. евро през "Дунарит"
Снимка: Стопкадър: BiT
Източилият милиарди от КТБ банкер беглец Цветан Василев е прибрал 15 млн. евро през оръжейния завод „Дунарит“. Това стана ясно от показанията на Бисер Лазов - основния свидетел по делото за източването на 4 млрд. лева от КТБ срещу Василев и още 17 души, пише "Монитор".

От "Дунарит" парите отишли в сочената за "гара-разпределителна" на средства от КТБ фирма, контролирана от банкера - ТЦ ИМЕ.

Основният свидетел по делото КТБ не отговори идвал ли е посредник на Пеевски при Василев

Основният свидетел по мегаделото за КТБ Бисер Лазов сравни пред журналисти Цветан Василев с Исус и същевременно го упрекна в предателст...

Кредитът от трезора, който уж бил за "Дунарит", бил отпуснат на 25 март 2014 г., или малко повече от два месеца преди колапса на КТБ. По думите на Лазов на същата дата били отпуснати заеми и на други дружества. На Търговски парк "Тракия" били трансферирани 6 млн. евро, на "Равас инвест" - 8 млн. евро, на "Оптима Интертрейд" и на "Унисат" - по 5 000 000 евро. Парите от "Дунарит" и Търговски парк "Тракия" отишли директно в ТЦ ИМЕ, тъй като били реални компании и това нямало да събуди съмнения при евентуална проверка. Според указанията на Василев сумите за останалите дружества, или общо 18 млн. евро, обаче трябвало да минат през "Бромак" и още едно междинно дружество, докато отново се влеят в ТЦ ИМЕ. По думите на Лазов указанието било преводите към тези дружества да бъдат маскирани като вътрешнофирмени заеми, а не като банкови преводи. Така още същия ден всичките 39 млн. евро постъпили по сметката на дружеството ТЦ ИМЕ.

Лазов даде пример и със 120 000 евро, изтеглени от сметката на дружеството "Витро Инвест", за чийто управител бил назначен формално личният шофьор на Василев - Здравко Босаков. Случаят бил от август 2013 г. След като били изтеглени, парите се изпарили. Те трябвало да бъдат внесени в касата на "Фирмата", както се наричал обръчът от дружества около банкера, чрез които е бил източен трезорът. Въпросните 120 000 евро били отразени документално, като срещу сумата било записано съкратено - Ц.В ЧРД-И и Ц.В ИПС. Парите обаче така и не постъпили в касата на "Фирмата", твърди Лазов.

Той разясни повече и за касовата дейност на "Фирмата". Според него ключ от касовото помещение и от самата метална каса с парите имали само Василев и една от касиерките. Лазов бе категоричен, че в касата на "Фирмата" не е имало пари от някое конкретно дружество. Там се държали пари, които банкерът беглец отъждествявал като лично свои. Само Василев се разпореждал с парите в нея, посочвайки на кого конкретно и колко да се дадат. Според Лазов от тази каса се изплащали и всички лични разходи на Василев и семейството му. Освен реална каса, "Фирмата" имала и документална каса. В нея се отразявали на екселски таблици чисто счетоводно всички плащания. Само документална каса имало и всяко дружество от състава на "Фирмата".

Изтеглените пари от сметките на тези дружества се отразявали като парична наличност в брой в съответното дружество, но само на хартия. Фактически изтеглените пари обаче се носели в касата на "Фирмата". А от там Василев се разпореждал с тях както си иска. По думите на основния свидетел към юни 2014 г. общата сума на водените по документи наличности на дружествата от "Фирмата" възлизала на 175 млн. лева в различни валути.

Жената и дъщерята на Цветан Василев вече не са издирвани от Интерпол

Червената бюлетина, с която се издирват съпругата и дъщерята на Цветан Василев - Антоанета и Радосвета, вече е премахната от Интерпол. ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Дориян 7 Дориян преди 4 месеца Профил на трол?
  Поредните доказателства за начина, по който Цветан Василев и източвал пирамидата КТБ и най-нагло се е разпореждал с парите на вложителите като със свои лични.
 • Краси 6 Краси преди 4 месеца Профил на трол?
  Василев е окрал мноооого милиони
 • Мими 5 Мими преди 4 месеца Профил на трол?
  Нищо чудно да е заграбил още повече
 • Калин 4 Калин преди 4 месеца Профил на трол?
  Всъщност накрая Василев отмъкна над 2 милиарда сумарно от КТБ.
 • Меги 3 Меги преди 4 месеца Профил на трол?
  Много пари е прибрал тоя човек ама много, затова си стои необезпокояван в Сърбия, защото има пари да си плати за спокойствието си на точните хора. Без съмнение и сега продължава да върти далавери от Сърбия.
 • Златко 2 Златко преди 4 месеца Профил на трол?
  Според мен заглавието е объркано! Става въпрос за това че Цветан Василев е прибрал поне 15 млн. евро, ако не и повече! Този човек е мошеник и схемаджия и в кръвта си, така че няма да ме учуди и този факт!
 • КОНСТАНТИНОВ 1 КОНСТАНТИНОВ преди 4 месеца Профил на трол?
  Само със съмнения и един кошеревски свидетел няма как да бъде осъден крадеца.Гестапото на Гешев е безсилно.Те затварят някого по съмнение за 8 месеца и чакат дано пъкне нещо срещу затворения Ако нищо не скалъпят се извиняват за грешката и по живо по здраво.