Вашингтон: Имаме достоверна информация за Миталов

4153
Вашингтон: Имаме достоверна информация за Миталов
Снимка: Getty Images/Guliver

"Държавният секретар има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България."

Това са съобщили от Държавния департамент на САЩ пред вестник "Сега" и БНТ по повод решението на държавния секретар Майк Помпео съдия Андон Миталов и семейството му да не могат да влизат в Америка, тъй като магистратът е замесен в сериозна корупция. ПОДРОБНОСТИТЕ ТУК.

Според Гешев специализираното правосъдие е флагман на борба с престъпността

Главният прокурор Иван Гешев похвали съдиите от Апелативния специализиран наказателен съд и от Специализирания наказателен съд за решен...

Без отговори обаче остават въпросите какви точно са корупционните действия на съдията на Специализирания наказателен съд и кога са извършени. А също и от кого е дошъл сигналът срещу него.

Магистрати от ВСС се зачудиха и обявиха действието за "странно", защото "дали някой е корумпиран или не се решава в наказателно дело и влязла в сила присъда." Според Емил Дичев от съюза на съдиите: "по принцип на мен ми е доста обидно за нашето национално достойнство чужда държава да казва кой съдия или държавен служител на висше ниво е корумпиран."

Съдийската колегия реши да възложи проверка разследван ли е съдия Миталов. Единственото предположение, което остава е това, че именно Миталов даде разрешение на заподозреният в шпионаж шеф на Фондация "Русофили" Николай Младенов да напусне България и да получи награда от Владимир Путин. От Инспектората към ВСС изпрати закъснял отговор, че проверката изискана още тогава от Сотир Цацаров е спряна, защото, както става ясно от съобщението до медиите, Инспекторатът "няма компетентност да проверява правилността на съдебните актове". ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ.

Самият съдия Андон Миталов все още не е коментирал състоятелно действията на САЩ, но пък излезе в болничен.

ВКС проверява разследван ли е Андон Миталов за престъпление

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се зае със случая "Андон Миталов". Висшите магистрати се обединиха около необходимостт...

От официалния отговор за БНТ и в. "Сега" става ясно, че законът, по който е санкциониран съдия Миталов, "не дава конкретна дефиниция на "сериозна корупция" - "по принцип ние разглеждаме характера на корупционните действия, включително и техния евентуален ефект върху националните интереси на САЩ", посочват от Вашингтон.

Външното министерство на Америка обяснява още, че "най-общо казано, корупцията нанася съществени вреди върху икономиката, обществото и сигурността на дадена страна, може да улесни организираната престъпност и да отслаби общественото доверие във върховенството на закона и в управлението. Това има пряко отражение върху националната сигурност на Съединените щати, техните икономически и външнополитически интереси и, убедени сме, тези на партньорските на САЩ страни".

В позицията е отбелязано и че "когато държавният секретар на САЩ получи достоверна информация, че длъжностно лице е участвало директно или индиректно в сериозна корупция или в тежко нарушаване на човешките права, той е задължен да посочи публично или конфиденциално това длъжностно лице и неговите или нейните най-близки роднини по силата на Раздел 7031"

От Държавния департамент обясняват, че ще продължат да използват тези си правомощия и "в зависимост от конкретните обстоятелства някои оповестявания се правят публично, докато други могат да бъдат конфиденциални".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com