Васил Божков остава за постоянно в ареста, опитал да изнасили шефка на хазарта

13644
Васил Божков остава за постоянно в ареста, опитал да изнасили шефка на хазарта
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд определи мярка задържане под стража за бизнесмена Васил Божков. Мярката е по едното дело - за хазарта и за неплатени такси за над половин милиард лева.

Съдия Христинка Колева разказа по време на заседанието, че Васил Божков е опитал да изнасили шефка на Държавната комисия по хазарта, като се позовава на показания по делото.

Обвиненията срещу Божков

Божков бил в кабинета на Мария Филипова, когато поела поста от Огнемир Митев. Тя отказала да работи с бизнесмена срещу подкупи. Тогава "Божков започнал да я опипва и целува, пробвал да я изнасили", каза Колева.

“С оглед гарантиране на целите мерките за неотклонение съставът намира, че адекватната мярка спрямо обвиняемия Божков е задържане под стража. Следващото разглеждане на делото е на 5-ти септември”, каза тя.

“Многократно съм писал писма до главния прокурор. Моля за мярка различна от задържане под стража”, каза пред съда Божков.

“Има опасност от укриването му. Очевидно е, че Божков е имал преки отношения с руски граждани, като болшинството от тях са свързани с офшорна компания, която пък има общо с обвиняемия по делото Георги Попов”, подчертаха от прокуратурата. “Обвиняемият Божков е структурирал действащи дружества, опериращи в сферата на хазарта, със значителен финансов капитал, регистрирал е хазартна дейност в Република Грузия”, каза още прокурорът по делото Ангел Кънев.

От компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че обвиняемият е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим", подчерта Кънев.

Той подчерта, че всички доказателства говорят, че има опасност Васил Божков да се укрие. “Опасността и от извършване на друго престъпление е напълно реална. Той е подбудител на длъжностни престъпления с 300 отделни деяния за над 500 млн.”, каза Кънев. Той добави, че срещу Божков има разследване за данъчни престъпления и пране на пари в Молдова.

Прокурорът Кънев подчерта, че Божков не е заплатил такси в размер на 500 млн. и че е плащал по 10 000 лв. на ден на Огнемир Митев, бившият шеф на Комисията по хазарта, за да може всичко да е наред.

Писател: Връщането на Черепа вещае опасност за България

Защитата на Божков

Адвокатът на Васил Божков Георги Гатев заяви, че в един момент се е объркал, защото не знае дали се намира по дело, за което има конкретно обвинение или присъства на тежък политически процес. “90% от изложеното няма общо по линия на делото. Това е обвинителна реч по някакъв международен скандал, свързан с шпионаж, тук нищо не се говореше конкретно по Комисията за хазарта. Тук се изнесоха неща свързани с Путин, Молдова, Виетнам, Кения, Русия, Украйна, извън релси съм от чутото”, каза Георги Гатев, предаде БГНЕС.

“Сигурен съм, че според тези материали, които са пред вас, едва ли има човек, който няма да каже, че има основание обвиняемият да се укрие, но не и по тези неща, които се казаха от прокурора и за мярката задържане под стража. Тази опасност, за която се твърди трябва да бъде конкретна, а не предполагаема. Подсъдимият освен доказателствата, които са неотносими, има постоянен адрес, не е осъждан, той доброволно се прибира от чужбина. Това обстоятелство е най-същественото, защото няма никакви предпоставки за взимаме на най-тежката мярка”, подчерта защитата на Гатев.

“Някой има интерес подсъдимият да бъде задържан. Конкретни хора се опитваха да създават негативни внушения. Божков е напуснал страната по законен път, службите са знаели, че той ще пътува. Не са направени никакви опити да бъде задържан на границата. Впоследствие той никога не е бил призован редовно по това дело, не е бил уведомяван официално. Емирствата не са уведомявали моя клиент, че той е призован”, подчерта адвокатът на Божков. “Знаеше се къде живее, друг въпрос е, че по официален път не могат да му бъдат връчени книжата. Още през месец май 2023 г. той издаде молба до прокуратурата, за да бъде призован като свидетел по дела, независимо от това, че може да бъде задържан. Властите не дадоха такова решение”, каза Гатев.

Васил Божков пристигна в България. на 25 август, след повече от две години в Дубай.

Още: Божков е имал бизнес отношения с Пригожин според прокуратурата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com