Войната между прокуратурата и МВР се пренесе и в делото "Булгаргаз"

8181
Войната между прокуратурата и МВР се пренесе и в делото "Булгаргаз"
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е започнала проверка срещу висшестоящи служители на Главна дирекция (ГД) "Национална полиция" заради делото за "Булгаргаз". Това съобщават от държавното обвинение.

Според информацията, има данни, че съответните висши полицаи (не се уточнява кои са и колко са, но по принцип преписките се разпределят от директора на ГДНП, като отиват в конкретния отдел и след това в конкретния сектор, като неговият началник я разпределя на съответните служители) дали указания за арест и започване на досъдебно производство. Това не можело да се прави съгласно чл. 15 от Закона за МВР. Съответно, проверява се дали висшите полицаи са нарушили или не са изпълнили служебните си задължения, или са превишили властта или правата си с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда. Ако това се докаже, наказанието може да е лишаване от свобода до пет години, но може и да е пробация.

Празни сметки в "Булгаргаз" открило новото ръководство

Новият Съвет на директорите на "Булгаргаз" ЕАД твърди, че сметките на дружеството са изпразнени, а бившето ръководство си е отпуснало щ...

От МВР не закъсняха с отговора. "Положените резолюции, цитирани в съобщението на прокуратурата, са върху докладни записки на оперативни работници. Видно и от прикачените документи в съобщението пише "проверка по преписка" и на двата документа. Към датата на поставяне на резолюциите няма образувано досъдебно производство, а само проверка. Цитираният чл. 15 ЗМВР се отнася за вече образувани досъдебни производства и работата на органи по разследването по реда на НПК", казват от полицията.

"Това е полицейска проверка, за която МВР няма задължение да докладва незабавно на прокуратурата. При докладна записка от оперативен работник и наличие на предположение за извършено престъпление органите на МВР имат право да извършват задържане до 24 часа. Точно такава е и едната резолюция. Към момента на поставяне и на двете резолюции от заместник- директора на ГДНП по "Разследването" действия по разследването не са били предприемани. Не са давани никакви указания за действия по разследване или съставяне на писмено мнение. Не е упражнена каквато и да е друга намеса.", добавят от полицията.

МВР казва и друго: "Опитът на прокуратурата да постави под съмнение законните действия на МВР и да измести фокуса от разкриване на конкретно престъпление има за цел сплашване на органите на реда, с което няма да постигне успех. Служителите на МВР ще продължат да работят в посока на документиране и доказване на извършена престъпна дейност въпреки многобройните образувани проверки и досъдебни дела срещу тях. Нееднократно главният прокурор подчерта , че прокуратурата води война не срещу МВР, а срещу престъпността, но подобни действия на прокуратурата остават усещането, че тя води война срещу органите на МВР. Поредицата образувани проверки и досъдебни производства срещу служители на МВР при спорни основания оставят горчивото усещане за саботиране при важни за страната разследвания, да се обезличи работата на службите на МВР и резултатите от тях. Такова поведение осигурява недосегаемост на престъпния контингент и е опасно за сигурността на страната.".

Предистория на делото "Булгаргаз"

Павлов след 5-часов разпит: Нашата цена на газа е сред най-ниските - за това ли да се притеснявам?

Не съм обвинен в нищо - просто трябваше да обясня целия пазар и процесите на прокуратурата. Отговорил съм на всички въпроси и нямам ник...

Само преди три дни наблюдаващият прокурор по делото "Булгаргаз" Мариан Александров каза, че образуваното дело от служителите на ГД „Национална полиция” по случая "Булгаргаз" касае две длъжностни престъпления. Едното е свързано с лица в КЕВР, нарушили или неизпълнили служебните си задължения. Другото е за лица от "Булгаргаз". По първото разследването е за чл. 282 от Наказателния кодекс - т.е.: "Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години". Второто разследване е по чл. 220 т.е.: "Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години".

"От разпити сме установили, че двете борси - газов хъб „Балкан” и частната борса са лицензирани от КЕВР и равнопоставени, няма задължения служителите на „Булгаргаз” да участват на двете борси. Разликата е, че частната дава гаранция за изплащане на сумите по сделките. Преди да е сключена тя се превежда авансова 100-процентово сумата. Не е възможно отказване или щета за купувача. Лицата, които случват тези сделки са лица от „Булгаргаз”. Нямат задължения да докладват сделки. Сделките са анонимни. До този момент никой не знае кой е продавач и купувач по сделката. След като е факт тя, тогава стават ясно те”, обясни Александров преди 3 дни.

Припомняме, че относно "Булгаргаз" бившият енергиен министър Румен Овчаров каза и пред bTV, а и пред Нова телевизия в рамките на два дни следното, визирайки изпълнителния директор на дружеството Людмил Йоцов, който дойде в "Булгаргаз" от "МЕТ Енерджи": "Изтъргувани са 60 000 мегаватчаса, това е станало без търговия. Министърът твърди, че са продадени 37 400 мегаватчаса. Кой и откъде докара другите количества? През това време не е имало внос. Този газ е взет само от едно място - това място е "Чирен". Има само два варианта тези количества да бъдат изтъргувани. Единият е чрез Програмата за реализация на количества и втория е с Плана за действия при извънредни ситуации. И двете се случват през "Булгаргаз".

Енергийният министър Александър Николов обаче каза, че имало сделки за почти двойно по-малко количество - 37 400 мегаватчаса. След това дойде изказването на Овчаров по Нова телевизия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com