Засега: Активист, поискал сметка за ЦУМгейт, загуби по жалба за проверка дали е бил подслушван неправомерно

2552
Засега: Активист, поискал сметка за ЦУМгейт, загуби по жалба за проверка дали е бил подслушван неправомерно
Снимка: iStock/Guliver

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалба на Николай Неделчев против Указание за задълженията на органите на прокуратурата при осъществяване на правомощията на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС). Те са били утвърдени със заповед на главния прокурор № РД-02-42/20.11.2015 г. (Сотир Цацаров), а със заповед № РД-02-11/25.04.2019 г. са били изменени и допълнени. Решението може да се обжалва.

Името на Неделчев нашумя, когато той обжалва oтĸaз нa главния съдебен инспектор Teoдopa Toчĸoвa дa пpeдocтaви инфopмaция зa дeйcтвитeлнитe пpичини, дoвeли дo пpeĸpaтeнaтa пpoвepĸaтa пo ЦУMгeйт oт Инcпeĸтopaтa ĸъм BCC. Сайтът "Де Факто" подробно описа какво се случи с тази жалба.

Прокурор отмени отказа за разследване срещу Точкова за “ЦУМгейт”

Πpoĸypopът oт CГΠ Илиян Бaнĸoв oтмeни oтĸaзa дa ce oбpaзyвa нaĸaзaтeлнo пpoизвoдcтвo зa нeизпълнeниe нa cъдeбнo peшeниe пo"ЦУMгeй...

В настоящето дело Неделчев твърди пред ВАС, че вследствие на негов сигнал, Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) е извършило проверка дали спрямо него лично са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства. В жалбата си Неделчев, който е защитаван от адвокат Александър Кашъмов, пише, че издаденото указание е попречило на НБКСРС да извърши пълна, всестранна и обективна проверка в рамките на законовите си правомощия.

Върховните магистрати приемат, че жалбата е недопустима. А причината - оспореното указание нито пряко отнема права, нито създава задължения за жалбоподателя. При положение, че текстът на указанието в нито една част не рефлектира пряко и негативно в правната сфера на жалбоподателя, то за него не възниква процесуално право на оспорване.

Съдът казва, че оспореният акт е указание, прието със заповед на главния прокурор, в съответствие с правомощията му, залегнали в Закона за съдебната власт. С него главният прокурор е създал правила за поведение, отнасящи се до подчинените му органи и длъжностни лица в системата на прокуратурата при осъществяване на правомощията на НБКСРС. С указанието се създават задължения за административните ръководители на прокуратурите и Националната следствена служба, техните заместници, прокурорите и следователите, както и за служителите на администрацията на прокуратурата, които осъществяват функции по Закона за защита на класифицираната информация. Целта е да се създадат необходимите условия за безпрепятственото упражняване на законовите правомощия от страна на НБКСРС.

Указанието е акт с вътрешнослужебен характер и има юридическа сила и действие единствено за органите и длъжностните лица, които се намират в йерархическа подчиненост спрямо издателя на акта. Следователно оспорването е недопустимо поради липса на годен за обжалване по чл. 185 и сл. АПК подзаконов нормативен административен акт.

ЦУМгейт: Цацаров мълчи, Гергов мълчи, истината не може да се установи

Настоящият ръководител на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и бивш главен прокурор Сотир Цацаров не е пожелал да съдейства при разсле...

Определението по административно дело № 1401 от 2022 г. може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com