10 нови стари навика, които ще ви помогнат да отслабнете за една седмица

7887
10 нови стари навика, които ще ви помогнат да отслабнете за една седмица
Снимка: iStock

Диетите дават само временен ефект, а упражненията във фитнес залата са безполезни, ако в тях няма система и редовност. За да отслабнете гарантирано и без страх от повторно натрупване на излишни килограми, трябва да промените собствените си навици. Труден? Много по-лесно отколкото изглежда. Просто трябва да започнете.

1. Навикът да се пие вода след събуждане

Вече е казано достатъчно за важността на водата. Но в този случай дори не става дума за борба с дехидратацията (въпреки че 8-9 часа сън без пиене не е шега). За японките, които се славят със своята стройност и дълголетие, пиенето на вода веднага след събуждане е задължителен ритуал, наред с миенето на зъбите и лицето. Така че просто вземете примера на японците и въведете нов навик, който активира метаболитните процеси в тялото и подготвя стомашно-чревния ви тракт за работа.

2. Навикът винаги да закусвате

Това е навик, който трябва да се развие веднъж завинаги. Закуската е най-важното хранене за деня. По време на нощния сън тялото ви е успяло да огладнее и пропускането на закуската е стрес, което ще доведе до забавяне на метаболизма, което означава, че всичко, което ядете след това, тялото ви ще се опита да остави настрана за бъдеща употреба. За всеки случай.

Закуската събужда тялото и стартира стомашно-чревния тракт. Метаболизмът се ускорява и калориите не се съхраняват отстрани. Именно на това първо хранене можете да си позволите повече, отколкото на всички следващи хранения, и то почти безнаказано. Разбира се, говорим за сутрешното хранене. Ако лежите в леглото до обяд, правилото за обилна закуска се отменя.

Отслабване без диета: Лекар разкри как да отслабнете с 5 кг до Нова година

3. Навик за хранене през 3-4 часа

Чувството на глад е първият враг на стройността. Дори не се препоръчва да ходите до магазина за хранителни стоки, когато сте гладни – с 99,9% шанс ще купите повече, отколкото ви трябва. И още по-невъзможно е да седнете на масата с това чувство. Ще имате време да преядете, преди да осъзнаете, че сте прекалили. Оптималните паузи между храненията са 3-4 часа. В този случай големината на порцията не трябва да надвишава 300 грама (което не е трудно, ако ядете с такава честота). Да, това означава отклонение от класическото „първо, второ и десерт“. Променете навика си. Храненето през деня включва не само закуска, обяд и вечеря, но и леки закуски.

4. Навикът да се контролира приема на сол

Солта не само задържа вода в тялото, което само по себе си добавя тегло. Основният проблем със солта е, че тя е мощен стимулант на апетита. Солените храни, разбира се, обикновено се идентифицират от вкусовите ни рецептори като по-вкусни и затова ни е по-трудно да спрем навреме. Но не забравяйте, че малките деца ядат храна без сол и захар съвсем с основание. Освен това до определено време много деца не понасят солената храна. Свикването става постепенно. И по същия начин можете да обърнете ситуацията. Развийте навика да добавяте по-малко сол към това, което ядете. Или изобщо не добавяйте сол.

5. Навикът да се пие чай без захар

Страхотно е, ако вече имате този навик. Повечето от нас обаче са свикнали да пият сладък чай от детството. Ако все още хвърляте поне едно кубче захар в чашата си или подслаждате чая си с подсладители, променете този навик. Нека си припомним, че чаят е здравословна напитка, която исторически се е приготвяла без добавена захар.

Прочетете повече за чая и неговите прекрасни свойства, влюбете се във вкуса на натуралния чай, който не се разваля от сладостта. Ако не можете да пиете черен чай, без да го подсладите, тогава открийте чая улонг. По-лесно е да се пие без захар и най-важното е, че се счита за един от продуктите, които влияят върху метаболизма на липидите в организма. Просто казано, помага за изгарянето на излишните мазнини.

Отслабване след 40 години - само тези храни ще ви помогнат

6. Навикът да носите храна със себе си на работа

Този навик е необходим, за да се научите да контролирате количеството мазнини, сол и захар, постъпващи в тялото. Когато обядвате в кафене, ресторант или купувате готова храна в магазин за хранителни стоки, не можете да сте сигурни, че тази храна е приготвена според всички правила на здравословното хранене.

Най-често купената от магазина храна, дори салатите, съдържа много повече скрити мазнини и сол, отколкото ни се иска. Научете се да планирате закуските и храненията си в офиса. Купете си красиви порционни кутии за обяд (изборът им е впечатляващ в наши дни) и неопренова чанта за транспортирането им. Обмислянето на храната ви за работния ден може не само да се превърне в добър навик, но също така ще ви позволи да избегнете надплащането за обеди, които само добавят сантиметри към талията ви.

7. Навикът да държите здравословна закуска на работа

Без значение как планираме храненето си за деня, никой не е имунизиран от непреодолима сила. Тривиално е да забравите кутията си за обяд у дома и да останете без обяд. В такава ситуация най-опасното нещо е да отидете до най-близкия хранителен магазин или кафене на празен стомах. Научете се да държите на работа нещо, което може да бъде здравословна алтернатива на нездравословната закуска. Пресни ябълки, например. 

8. Навикът да се прави „тест с чаша вода“

Понякога започваме да изпитваме глад само час-два след хранене. И грабваме лека закуска. Повечето диетолози обаче са съгласни, че често бъркаме глада с жаждата. Тоест, когато ни се струва, че сме гладни, тялото ни всъщност иска да пие. Това „недоразумение“ води до преяждане (и не решава проблема с хроничната дехидратация).

Най-лесният начин да се уверите, че разбирате тялото си правилно, е да изпиете чаша вода и да изчакате 20 минути (за предпочитане докато правите нещо, което не е свързано с храна). Ако през това време чувството на глад не е преминало, най-вероятно тялото ви наистина се нуждае от нови калории. Въпреки това, по-често след 20 минути вече дори не си спомняте, че сте искали да сложите нещо в устата си, и спокойно живеете до следващото планирано хранене.

9. Навикът да използвате крачкомер

Изтеглете всеки крачкомер за проследяване на вашия смартфон, който ще ви покаже колко се движите. Няма значение, ако не е много точен. Повярвайте, това във всеки случай е страхотна мотивация да ходите все по-често. Или купете всеки хубав крачкомер (дизайнът на тази джаджа вече може да се намери за всеки вкус - от гривна до ключодържател или пръстен). Виждайки броя на стъпките, направени всеки ден, вие, разбира се, ще искате да поставите рекорди и да преодолеете себе си, изминавайки все повече и повече километри. И не е далеч от това да се откажем изцяло от асансьорите, колите и, може би, избора в полза на велосипед. Килограмите не просто ще изчезнат, а ще се стопят.

10. Навикът да се разхождате преди обяд

Използвайте обедната си почивка, за да ходите поне 20 минути. Дори работохолиците получават един час почивка. От него разпределете първата трета за разходка. Според множество проучвания кратката разходка преди хранене помага за ограничаване на глада, тъй като физическата активност на чист въздух възстановява чувствителността на мозъчните клетки, което им помага да контролират по-добре своите нужди (включително глад и ситост).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com