10 от най-редки и скъпи храни в света

7446
10 от най-редки и скъпи храни в света
Снимка: iStock/Guliver

Спомняте ли си, когато за първи път ядохте цвекло и "открихте" ползите от него? Вероятно смятате, че сте открили тайна, за която никой не знае?... Какво, пък ще кажете за времето, когато за първи път ядохте суши и се почувствахте много специални? Сякаш хапването на суши е нещо диво и ново?

Факт е, че повечето храни, които ядем, не са необичайни. Много съвременни храни са съставени от популярни съставки, които са широко достъпни и евтини. Съществуват, обаче и много редки продукти. Нека ги разгледаме, сега по ред:

1.      Шафран

Вероятно вече сте чували за шафрана. Тази индийска подправка е невероятно скъпа и винаги, когато се използва в ястия, от нея се добавя изключително пестеливо. Шафранът е наистина рядък, защото е труден за прибиране. Само за производството на 0,5 кг са необходими до 75 000 цвята шафран. Това е размерът на едно футболно игрище. Цената на това количество е 5000 долара.

2. Кобе говеждо месо

Говеждото Кобе се произвежда в Япония и се среща рядко поради количеството грижи и време, които трябва да се влагат в кравите. По право тези говеда трябва да са контролирани почти, през целия им живот. Не можете да пропуснете и минута, ако искате да произведете най-доброто, изсушено говеждо месо Кобе.

3. Almas Caviar

Almas е най-търсеният поради изключителната му рядкост. Този хайвер се произвежда от есетра албинос (Acipenser Ruthenus) и само един от 6000 носи тези малки яйца. Големината на яйцата варира от 1,5 мм до 2 мм, а хайверът е златист на цвят и с гладка текстура. Висококачествен Almas има изискан вкус, подобен на хайвера Beluga и богат, кремообразен нюанс.

4. Черимоя

Черимоя е гроздов плод, който се намира в планинската верига на Андите. Той се среща между Чили и Аржентина, южноамериканските страни и е един от най-редките плодове на континента. Има сладък вкус и излъчва приятен аромат. Макар и много рядък, той съдържа много основни антиоксиданти, минералите и витамините, които са от полза за здравето и премахват токсините от тялото.

5. Нони сок

Сокът от нони е толкова рядък, че струва 38 долара за литър. Известният модел Миранда Кер твърди, че сокът от Нони е една от нейните тайни за красота.

Кои са най-скъпите градове за почивка в света?

Сайтът Hoppa публикува годишния си доклад, в който класира градовете в света, в които ваканцията излиза най-скъпо. Цените, взети под в...

6. Пчелен прашец

Това е друга супер храна и е толкова рядък, че определено няма да го откриете в местния хранителен магазин. Китайците, от векове жадуват за пчелен прашец. Те знаят много добре, че той е богат на протеини, витамини и антиоксиданти.

7. Каму-Каму

Тези плодове идват от Перу и Бразилия са повече от 30 пъти по-богати на витамин С от средния портокал. Каму-Каму съдържа още калций, калий и желязо.

8. Супа от птичи гнезда

Кои са най- скъпите предястия в света

Предястието е онази част от менюто, която често пропускаме или, на която обръщаме внимание на специални поводи. Когато се сблъскате с ч...

Ако някои от любимите ви супи включвали домати, моркови, бульон и кориандър, то вероятно никога не сте мислили за супа от птичи гнезда. И, да, тя се състои от птиче гнездо.

9. Трюфел Алба, бял

Трюфелите са наистина скъпим, защото не са лесни за добиване. Италианският бял трюфел Alba струва 160 000 долара.

10. Пъпеш Юбари

Външно пъпешът Yubari прилича на обикновен пъпеш, но вкусът му е напълно различен. Този плод е с абсолютно кръгла форма и благодарение на наторената с вулканична пепел почва е изключително сладък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com