11 хранителни вещества, които ще съхранят имунитета ви през цялата година

7880
11 хранителни вещества, които ще съхранят имунитета ви през цялата година
Снимка: Pixabay.com

Ако искате да започнете година силно, постарайте се да получите достатъчно от тези мощни хранителни вещества. Доказано е, че те поддържат цялостното здраве през целия живот – включително имунитет и развитие на мозъка, мускулна маса и сила, здраве на костите и др.

1.  Калций

Впечатляващите 99% от калция в тялото се намират в костите и зъбите, което прави този минерал критичен за здравето им. Калцият също така помага на мускулите да се свиват, подпомага съсирването на кръвта и помага на мозъка и нервите ни да общуват помежду си. Млечните продукти като пярсно и кисело мляко, сирене са най-богатите на калций хранителни източници.

2.   Протеин

Осигурява градивните елементи за всяка клетка в тялото като мускули, кости, хормони, антитела и т.н. Консумирането на 0,8 до 1 g/kg телесно тегло висококачествен протеин на ден помага за изграждането на мускули и може да ви помогне да се чувствате по-сити за по-дълго между храненията. Яйцата са отличен източник на протеини, също и нахут, извара, киноа,  кисело мляко, фъстъци и бадеми също помагат за увеличаване на приема на протеини.

3.    Витамин А

Известен като "антиинфекциозен витамин", той поддържа кожата, устата, стомаха и белите дробове здрави, за да могат по-добре в борбата с инфекциите. Освен това е от ключово значение за острото зрение. Консумирайте го с малко мазнина за по-добро усвояване.

4.    Омега-3

Тази уникална мазнина, която се намира главно в морските дарове, подхранва мозъка ни и поддържа зрението остро. Мазната риба е отличен хранителен източник на омега 3. Можете също да постигнете препоръчителния прием на омега 3, като ядете растителни храни, богати на омега-3 зеленчуци, ядки и семена.

5.    Витамин С

Действа като антиоксидант, предпазващ клетките от увреждане. Освен това помага за предпазване от анемия, като ни помага да абсорбираме повече желязо от растителните храни.

6.    Селен

Селенът действа като антиоксидантно хранително вещество за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Този минерал също е важен за репродукцията и правилната функция на щитовидната жлеза.

Витамините, които предотвратяват косопада и правят косата по-здрава

Връзката между нивата на витамините в организма и здравето на косата е отдавна доказана. При дефицита на определени хранителни вещества...

7.    Холин

Нашият мозък и нервна система зависят от холина за контрол на паметта, настроението и мускулите. Но повечето от нас не консумират достатъчно от него, особено бременните жени, които се нуждаят от допълнителен холин, за да подпомогнат развитието на детето си.

8.     Витамин D

Това многозадачно хранително вещество помага на тялото ни да абсорбира калция и насърчава силната имунна система.

9.    Витамин Е

Антиоксиданти, които ще повишат имунитета ви за зимата

Грижата за вашето здраве винаги е необходима. Особено сега, когато сме вече в сезона на зимата и вирусите (няма да споменаваме коронави...

Помага на тялото ви да се защитава от свободните радикали и поддържа здрав имунен отговор. Витамин Е е често срещано хранително вещество, което се намира в повечето храни.

10.   Цинк

Поддържа имунните клетки силни и здрави и спомага за заздравяването на рани. Цинкът също е от решаващо значение за правилния растеж и развитие, особено по време на детството, юношеството и бременността.

11.   Течности и електролити

Не забравяйте течностите! Те смазват ставите, поддържат клетките и тъканите здрави, премахват отпадъчните продукти и регулират телесната температура, особено когато сте болни. Консумирането на течности, които съдържат електролити - като натрий, калий и хлорид - помага на тялото да задържа течности за още по-добра хидратация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com