Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12 неочевидни начина за използване на тиксо в ежедневието

30 май 2024, 18:33 часа

Скоч лентата е истинска вълшебна пръчица... т.е. лента, която ще ви помогне в различни ситуации.

Как можете да използвате тиксо в ежедневието:

1. Подлепете страници на книгите

Изхвърлянето на стари книги е истинско кощунство. Какво можете да направите, ако някои страници са скъсани? Скоч лентата може да ги поправи. Това е особено вярно, ако имате деца, които не са много внимателни с учебниците си.

2. Спасете децата от наранявания

Най-малките деца обикновено са толкова нетърпеливи да надникнат в различни чекмеджета, шкафове или да "полетят" върху острия ръб на масата. Ако не разполагате със специални меки покрития за мебели, то на първо време те могат да бъдат заменени с тиксо. Залепете им крилата и други опасни места и може вече да не се притеснявате за безопасността на бебето.

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

3. Почистете малките частици

Кой от нас никога не е чупил чаша, чиния или нещо крехко? Тогава е невероятно трудно да се отървете напълно от малките стъклени частици по пода и мебелите.

Какво да правим? Отстранете големите парчета с ръце, а малките съберете с лепкавата страна на тиксото.

4. Почистете велура

Този материал изглежда луксозен, но само докато не се замърси. А той не се почиства лесно, така че изисква много внимателни грижи. Вземете за помощник обикновена тиксо лента: просто залепете парчетата върху прашните участъци на сухите (!) обувки, а след това рязко откъснете лентата. По този начин можете да изчистите обувките си, дори ако сте на работа в офиса.

Почиствайте велур, кадифе и други материи, които събират прах, по същия начин.

5. Отстранете косми и други подобни замърсявания от дрехите

На същия принцип като велура почистете дрехите от "подаръците" на любимия си домашен любимец: увийте тиксо около дланта си с лепкавата страна навън и съберете вълната. Пухът от топола също ще може да се премахне.

6. Предпазете банковата си карта

Ако носите картата си до смартфона или ключовете, рискувате да повредите магнитната лента. За да предотвратите това, запечатайте картата с тиксо: то не пречи на предаването на сигнала. Някои хора обаче казват, че банкоматът може да не приеме такава карта, така че от вас зависи дали да следвате този съвет или не. Но определено можете да ламинирате различни документи с тиксо, особено ако ще плувате в лодка например.

7. Подлепете пластмасовите бутилки

Ако сте на къмпинг и в бутилката ви за вода има дупка, проблемът е решен... вече знаете как се решава.

8. Омотайте кабелите в сноп

Купчината заплетени кабели в близост до бюрото ви създава усещане за хаос и прави помещението да изглежда много неугледно. Съберете ги в сноп, залепете ги с тиксо и така няма да се заплитат и да създават безпорядък.

9. Предпазете токчетата си

Новите обувки се протриват, а нямате лепенка под ръка? Залепете малко тиксо върху кожата и тичайте до аптеката: по пътя лепящото тиксо ще ви "застрахова" срещу мехури.

Необичайната употреба на тиксото в домакинството

10. Защитете и коленете и лактите си

Още един интересен начин да използвате тиксото в ежедневието. Трудно ни е да предвидим докъде може да ви се наложи да пълзите, но е трудно да знаем как планирате да се забавлявате. Направете си наколенки и лакътници от тиксо и пълзете, където пожелаете.

11. Премахнете треските

Разбира се, по-добре е да го направите със стерилна игла, но ако тресчицата не е дълбока, а алкохол и игла в зоната на достъп няма, вземете малко тиксо, залепете го на правилното място и дръпнете рязко: може да помогне.

12. Направете превръзка за рана

Върху раната се поставя стерилна кърпа и след това се увива с тиксо. Лентата и шината могат да се използват за закрепване на наранения крайник, а наранената ръка може да се превърже през врата с тиксо. Следващата стъпка е да отидете в болница или здравен център.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес