4 породи кучета - официално забранени

134103
4 породи кучета - официално забранени
Снимка: Pixabay

Няколко породи кучета, които са забранени в различни страни.

Американски питбул териер.

Кучето е популярно в родината си в САЩ и колкото и да е странно, то е популярно именно като домашен любимец. Средно голяма, мускулеста и много силна порода. Първоначално е бил отглеждан за участие в битки с кучета, както се вижда от етимологията на думата-наименование на породата (англ. The Pit Bull Terrier - боен биктериер). По едно време бяха направени опити да се използват питбули като ловни кучета (главно за контрол на добитъка). Но породата е известна с това, че участва в лотарии за кучета. Както в САЩ, така и във Великобритания те са официално забранени, но неофициално, въпреки всички усилия на властите, те все още съществуват.

Трябва също така да се подчертае, че "питбул" е събирателно понятие и е по-скоро разговорно, отколкото професионално. Питбулите включват американски питбул териери, бултериери и стафордширски бултериери.

Тоса Ину.

Едно рядко, да не кажа най-рядко срещано куче, което идва от Страната на изгряващото слънце. Породата е официално забранена не само в Обединеното кралство, но и в няколко други страни: Австралия, Дания, Норвегия и Нова Зеландия. Кучетата са големи, мощни; теглото им варира от 40 до 90 кг. Породата принадлежи към късокосместите, цветът е предимно червен или светлобежов. Отгледано е като бойно и остава в това си качество и до днес. Явно затова са го забранили.

Топ 10 на най-силните кучета

Аржентинско дого.

Още едно много голямо и силно куче. Както подсказва името, родината му е Аржентина. Отглеждано е и за лов на едър дивеч и като защитник-телохранител. Според животновъдите правилно възпитаният и обучен "аржентинец" не проявява агресия нито към хора, нито към други кучета.

В същото време се смята, че породата е наследник на вече несъществуващото бойно куче Кордоба. Твърди се, че животновъдите умишлено са се опитали да коригират точно агресивните черти в "аржентинеца". Дого Аржентино са наистина безстрашни, напористи и издръжливи. Породата е официално забранена и в Австралия, Исландия, Сингапур и Украйна.

Бразилска фила (Fila Brasileiro).

Едра работна порода кучета от групата на молосите. Някои експерти смятат, че "бразилците" имат кръвта на английските мастифи, хрътки и дори английските булдоги. Кучетата изглеждат „тежки“, може би поради внушителния си размер, големи кости и изобилие от кожни гънки. Освен всичко друго те са собственици на уникална походка.

Защо Fila е забранен? Остава само да се гадае. Преобладава мнението, че кучетата са избухливи, имат непредсказуемо поведение и са склонни към немотивирана агресия. Опитите за обучение, и социализиране на кученца не винаги водят до желаните резултати. Породата, освен във Великобритания, е забранена в Австралия, Израел, Дания, Малта и Кипър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com