4 причини да не се храните на бюрото пред компютъра

759
4 причини да не се храните на бюрото пред компютъра
Снимка: Matilda Wormwood / Pexels

Натовареният работен график, задачите, които се трупат, сроковете, които ви притискат предизвикват не само стрес, но и проблеми с храносмилателната система и общото здравословно състояние заради грешки в начина на хранене. Енергията от храната е важна за поддържане на паметта и когнитивните функции в добро състояние, за работата на всички органи и системи.

Грешките в диетата по време на работа могат да ви направят мързеливи, сънливи, разсеяни и непродуктивни, а липсата на качествен обяд да доведе до нарушения в дейността на храносмилателната система, недостиг на витамини и минерали и като цяло до здравословни проблеми. Обедната почивка не е лукс и не е измислена случайно. Не я прекарвайте със сандвич на бюрото, тъй като това ще ви донесе негативи, а не спестени минутки и качествен работен процес.

Синдром на компютърното зрение

  Без значение дали сме на работа или сме си у дома, ние прекарваме голяма част от времето си, тренчени в екран или монитор и очит...

Защо да не обядвате пред компютъра?

1.       Бактерии и микроби

Клавиатурата и мишката са едни от най-мръсните неща в офиса, често върху тях може да откриете повече микроби, отколкото върху тоалетната чиния. Хигиената на ръцете е ключова особено по време на пандемии. Обядвайте на чисто място и не докосвайте бюрото и техниката, докато го правите.

2.       Повече калории

Когато хапвате на бюрото, работейки, вниманието ви е заето с това, което правите и чувството за ситост идва по-бавно. Хората, хранещи се пред компютъра или пред лаптоп, телевизор и т.н., поемат много повече калории от тези, които се съсредоточават само върху обяда си. Това може да доведе до излишни килограми, водещи след себе си опасност от сърдечно-съдови заболявания, диабет и влошено здравословно състояние.

Писането на ръка е по-полезно за мозъка

Изследователи от университета Принстън и Калифорнийския университет проведоха поредица от изследвания, за да докажат разликите между ст...

3.       Липса на почивка и социален живот

Обядът пред компютъра ви лишава от свеж въздух, обменени идеи с колегите, почивка и отърсване от проблемите. Ако се случва рядко, не е проблем,  но системното хранене на бюрото ще ви създаде куп неприятности – от депресия, през преумора до липса на връзка с екипа.

4.       Синдром бърнаут

8-часовият работен ден, който продължава понякога и повече от 8 часа и е съчетан и с взимане на работа за вкъщи плюс неизползването на обедната почивка за релакс, ще ви доведат не до върха на кариерата и служебната йерархия, а до бърнаут. Синдромът бърнаут или т.нар. прегряване съвсем не е модерна дума, а реален факт при много служители, които не умеят да почиват качествено и се претоварват. Подобно развитие не е от полза нито за вас, нито за фирмата. Направете добро на себе си, шефа си и колегите и просто прекарайте час навън в приятна компания и с вкусен обяд.

 

Внимавайте! Ако седите така пред компютъра, ще получите изкривявания!

Един средностатистически служител, който работи 8 часа дневно, прекарва средно 170 часа в офиса на месец. В същото време много голяма ч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com