5 коварни нехранителни източника на наднормено тегло

8052
5 коварни нехранителни източника на наднормено тегло
Снимка: iStock/Guliver

Повечето хора са сигурни, че повишеното телесно тегло се появява само поради висококалоричното хранене и заседналия начин на живот. Но всъщност има много фактори, които провокират затлъстяването в организма.

В съвременното общество двама от трима души са с наднормено тегло или затлъстяване. Децата страдат най-много, всеки пети е с наднормено тегло и 17% са диагностицирани със затлъстяване от една или друга степен.  

1. Агресивна реклама на нездравословна храна

В опит да спечелят по някакъв начин, хранителните компании манипулират хората и буквално унищожават живота и здравето им, като рекламират боклуци. Приблизително 98% от всички реклами са храни с високо съдържание на захар, натрий или преработени мазнини.

2. Синтетични подсладители

В съзнанието на съвременните потребители се въвежда идеята, че изкуствените подсладители са много по-безопасни от естествените и имат малко или никакви калории. Целият бизнес по продажба на храни със синтетични подсладители се основава на факта, че те могат да ви помогнат да не наддавате и дори да отслабнете.

Но голямо разнообразие от проучвания показват, че подсладените с тяхна помощ храни и напитки съдържат вещества, които стимулират апетита и увеличават желанието за мазни и въглехидратни храни. Те провокират отлагане на мазнини и увеличаване на теглото.

3. Използване на антибиотици

Симптомът, който издава проблеми с черния дроб

Затлъстяването на черния дроб, известно като стеатоза, може да засегне много области на тялото. Неалкохолната мастна чернодробна болес...

Медицинските специалисти са намерили убедителни доказателства, че прекомерната употреба на антибиотици засяга микробиома в организма - събирането на всички микроби, които го обитават, а това от своя страна влияе на колебанията в теглото. Разбира се, антибиотиците са основни лекарства, които могат да спасят живота на човек, ако има сериозна инфекция. Но в повечето случаи на настинки не са необходими антибиотици.

4. Стимуланти на растежа

За да накарат животните да растат по-бързо и да станат по-дебели, се използват стимуланти, които също увреждат тялото. Сред тях е рактопамин, бета-агонистично вещество, което стимулира растежа чрез синтеза на протеини, което помага за бързото натрупване на мускули. В медицината бета-агонистите са един от компонентите на лекарствата за астма и едно от честите оплаквания на пациентите, които ги приемат, е значително увеличаване на теглото.

5. Пестициди и други химикали

Много вещества, използвани в битовите химикали, разрушават ендокринната система на тялото, а някои от тези вещества се използват в пластмасовите изделия. По своята структура тези вещества са подобни на естествените полови хормони и нарушават нормалните функции на репродуктивната система. И освен това те водят до затлъстяване.

Ще можем ли скоро да лекуваме диабет и затлъстяване? Тези проучвания вдъхват оптимизъм:

Глюкозависимият инсулинотропен полипептид (GIP) и глюкагоноподобният пептид-1 (GLP-1) се образуват в храносмилателния тракт и играят це...

Някои препоръки

Повечето хора в крайна сметка се отказват, когато се опитват да намерят безопасни продукти, тъй като списъкът с вредни съставки изглежда безкраен. Ето защо е по-добре да запомните най-простите препоръки, които не само ще подобрят храненето, но и ще помогнат да се избегнат вредните ефекти на много химикали:

А) Купете естествени храни и ги пригответе сами. По този начин значително ще намалите консумацията на захар и подсладители, ще намалите въздействието на ГМО храни, преработени мазнини и пестициди.

Б) Купете органично месо, масло и млечни продукти, за да намалите ефекта от изкуствените стимулатори на растежа.

В ) Елиминирайте пластмасовите кутии от ежедневна употреба. За съхранение на продукти използвайте само буркани и съдове от стъкло, дърво и други естествени материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com